“The last great human conspiracy towards God”

Jeg ved ikke hvor mange der har hørt om (endsige set) den makadonske film Tattoo? Den er instrueret af Stole Popov og er en lavmælt hverdagstragedie om livet i Den Socialistiske Republik Makadonien op til befrielsen i 1991.

Vi følger Ilija, en gnaven tabertype, der efter et skænderi med sin kone, tager sin eneste rigtige ejendel, en tom kuffert, går ned til togstationen og sætter sig på en bænk. To politibetjente syntes han ser ‘mistænkelig’ ud og anholder ham. Under afhøringen på politistationen opdager betjentene, at Ilija har et ikon tatoveret på brystet og som fjende af socialismen bliver han mishandlet til døde. Slut.

Tattoo er langt fra den mest medrivende film, som jeg har set. Men kommer nogen af jer i nærheden af den, så anbefaler jeg alligevel at I giver jer tid til at se den. For det første yder Meto Jovanovski en stjernepræstation som gnavpotten Ilija, der bærer troen i sit hjerte. For det andet må man under ingen omstændigheder snyde sig selv for en film, der tør kalde  kommunisme for “the last great human conspiracy towards God”.

***

Dette indlæg blev udgivet i Den røde terror, Film, Socialisme. Bogmærk permalinket.

2 svar til “The last great human conspiracy towards God”

  1. vasili siger:

    Det er altid spændende at komme ind på din blog, og læse om emner man ikke finder andre steder – i Danmark ihvertfald. Det er en film jeg vil se, når jeg har tid. Men apropos emnet, kan den russiske storfilm “Admiral” også anbefales. Ang. at turde, så er den slaviske debatkultur langt friere og mere frugtbar end vestens. Dog er der ét emne der ikke vinder gehør – “they don´t want to be like us!”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s