Lidt mere om von Salomon

Som jeg nævnte i et tidligere indlæg, så findes Ernst von Salomons debutroman Die Geächteten som lydbog på youtube. D.v.s., faktisk er der tale om CD’en Ein Preußischer Revolutionär – Ernst Von Salomon 100, udgivet 2002 i anledning af von Salomons fødsel.

Bag projektet stod musikeren Raymond P. (Dennis Raymond Plummer), hovedkraft i orkesteret The Days of the Trumpet Call og mangeårigt medlem af det nok mere kendte Von Thronstahl.

I forbindelse med 100-året for Ernst von Salomon udgav historikeren Markus Josef Klein murstensværket Ernst von Salomon – Revolutionär ohne Utopie. Den har jeg ikke fået læst, men venstresnoede ser ud til ikke at kunne lide den, så Kleins værk er ganske givet glimrende læsning.

For mange år siden læste jeg Der Fragebogen, Ernst von Salomons bestseller fra 1955. Den er den gamle frikorpskæmpers sardoniske replik til fænomet “af-nazificering”; et overordentligt vellykket og velskrevet forsøg på at vise, at også de besejrede kan skrive historie.

Ernst von Salomons dokumentariske, billedmættede standardværk om de tyske frikorps, Das Buch vom deutschen Freikorpskämpfer, blev for få år siden genudgivet. Hold jer fra den! Der er tale om en elendig faksimile af originalen, der i Danmark kun kan læses på Det Kongelige Bibliotek. De ellers mange pragtfulde og sjældne billeder er i “nyudgivelsen” på det nærmeste udtværede og den gotiske skrift vil være ulæselig for alle andre end den mest trænede eller tålmodige læser.

Derimod kan jeg godt anbefale nyudgivelsen af Die Geächteten, Ernst von Salomons debutroman baseret på hans oplevelser som medlem af Ehrhardt-Brigaden og senere Organisation Consul. (en tid, som von Salomon dokumentarisk også beskriver indgående i Der Fragebogen.) Nyudgivlesen er trykt på dårligt papir, men med sin moderne skrift læselig – og mere behøver man jo ikke.

Det er netop fra Die Geächteten at den mest berømte sætning i Ernst von Salomons forfatterskab stammer: “Was wir wollten, wußten wir nicht, und was wir wußten, wollten wir nicht.” En følelse, som i hvert fald jeg fornemmer er ved at brede sig igen her i vore dage…

***

Dette indlæg blev udgivet i Bøger, Kunst. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s