Redskin Mama (Processen mod Josué Estébanez, 5. del)

Redskin-advokaten Erlantz Ibarrondo vil have Josué Estébanez tiltalt for terrorisme, men dette bliver dog afvist af myndighederne. I stedet får han lov til at tiltale Josué efter en ikke tidligere brugt straffelovsparagraf om ”ideologisk had”.

Antifascisterne vinder en markant propagandasejr da retten i Madrid tildeler ti vidner status af ”beskyttede vidner” (fuld anonymitet) og dermed bl.a. får malet et billede af Josué Estébanez som en meget farlig mand.

“Mavi” Muñoz
Blandt de vidner, der tilsyneladende ikke har brug for rettens beskyttelse, er sygeplejersken Maria Victoria ”Mavi” Muñoz, mor til Carlos Palomino. I retten fortæller hun, at hendes søn på sin dødsdag fortalte hende, at han skulle til sin første antifascistiske demonstration. Hun havde omsorgsfuldt bedt ham passe godt på sig selv. ”Mavi” Muñoz benægter ligesom antifascisterne, at “El Pollo” havde været bandemedlem.

Antifascisterne vinder endnu en sejr, da retten forbyder Josué Estébanez’ advokat at efterprøve ”Mavi” Muñoz’ troværdighed som vidne med spørgsmål om Carlos Palominos opvækst og familieforhold. Pårørende til Palomino har i dagene efter hans død nemlig fortalt til pressen, at som sædvanligt vidste ingen i familien på den fatale dag hvor ”El Pollo” var henne eller hvad han lavede.

I pressen tegnes der i 2007 et billede af ”Mavi” Muñoz som en noget hærget kvinde med ondt i livet. Medierne antyder visse misbrugsproblemer. Hun er skilt fra Palominos far, der bor i kvarteret, men aldrig ser sin søn. I stedet vokser enebarnet Carlos op hos sin mor. I lejligheden bor også hans mormor.

Forholdet mellem mor og søn er ikke godt. Hun kan ikke styre ham og sender ham derfor til psykolog. Som 14-årig holder han op med at gå i skole, driver omkring som det passer ham og kommer kun i hjemmet for at sove. I kvarteret går der rygter om, at Carlos Palomino flere gange har tævet sin far på åben gade.

Triumferende antifascist
I tiden efter sin søns voldsomme død i november 2007, optræder ”Mavi” Muñoz som de fleste mødre sikkert optræder under lignende tragiske omstændigheder. Loyalt omtaler hun Carlos ”El Pollo” Palomino som en god dreng, men som nævnt er hun også ærlig omkring hans svære adfærdsproblemer. ”Mavi” vil i denne periode kun optræde anonymt i pressen, hvor hun fremstår som et almindeligt, upolitisk menneske.

Men i sommeren 2008 bliver en yngre kvinde og fire unge mænd fra højregruppen Nacion y Revolución hugget ned med økser på åben gade i Madrid. ’Det lignede en scene fra Motorsavsmassakren’, fortæller chokerede vidner, der identificerer gerningsmændene som redskins.

Kort efter deltager ”Mavi” Muñoz, stadigt uden billede, i et dybdeborende TV-program om bandevolden, hvor hun interviewes af den populære vært Mercedes Mila. Mercedes Milas udsendelse er ambitiøs. I måneder har en ung journalist infiltreret de antifascistiske bander og gennem skjulte optagelser får den spanske offentlighed et sjældent indblik i en subkultur, hvor politik, vold og narko blandes sammen i en dødsensfarlig cocktail:

Efter Mercedes Milas program om de antifascistiske bander, synes ”Mavi” Muñoz at lægge roret helt om. Forskellige venstreekstreme hjemmesider bringer et såkaldt åbent brev fra hende, hvor hun i antifascismens særegne, aggressive retorik raser mod udsendelsen, mod Mila Mercedes, mod de spanske medier, mod den spanske stat og mod Josué Estébanez’ advokat, som hun løgnagtigt beskylder for at være medlem af Nacion y Revolución.

”Mavi’s” redskins
Kort før retssagen mod Josué Estébanez træder ”Mavi” Muñoz da også frem som stifter og ”præsident” for La asociación de víctimas de la violencia fascista, racista y homófoba (*Foreningen af ofre for fascistisk, racistisk og homofobisk vold’ – intet mindre..), og under retssagen optræder maskerede redskins som oppassere og livvagter for deres nye fører:

Formålet med Muñoz’ redskins er at sprede frygt. Allerede på sagens første dag tæver man bl.a. en yngre kvinde fra solidaritetsbevægelsen Josué Libertad, der foran retsbygningen har vovet at uddele materiale om sagen:

Da der i 2009 falder dom over Josué, er “Mavis” forvandling total. Væk er den sørgende moder og frem er i stedet trådt en triumferende antifascist:

Kritikere har også beskyldt ”Mavi” Muñoz for at slå mønt af sin søns død. Der er så meget sandhed i beskyldningen, at hendes forening kan vise sig at blive en lukrativ forretning. Siden 1995 har den gamle terrorist Esteban Ibarra og hans Movimiento contra la intolerancia modtaget knap 5 millioner euro i offentlig støtte, bl.a. fra EU. Ydermere skal Josué Estébanez betale hende tusindvis af euro i erstatning for tabet af ”El Pollo”.

Efter dommen
Efter dommen over Josué Estébanez vejrer antifascisterne morgenluft. I april 2010 bliver en ung mand gennemtæsket i Madrids metro:

Gerningsmanden bag det usædvanligt brutale overfald er en redskin ved navn Raúl Bravo Amo. Offeret skulle afstraffes fordi han på internettet havde skrevet negativt om den antifascistiske martyr Carlos “El Pollo” Palomino, også kendt som bandemedlemmet “Topedo”.

Foreningspræsident Muñoz er hurtigt på banen. Hun tager dydigt afstand fra vold, men forsikrer, at voldsmanden – i modsætning til Josué Estébanez – skam ikke var motiveret af “ideologisk had”. Der var tale om personlig hævn, for gerningsmanden havde været ven med hendes søn. Påstår altså “Mavi” Muñoz . Selv indrømmer Raúl Bravo Amo at være antifascist, men løslades alligevel hurtigt.

I skrivende stund står femten redskins tiltalt ved retten i Malaga efter paragraffen om “ideologisk had”. Uden forudgående provokation gik banden løs med baseballkøller, knive, knojern og økser på seks unge højreorienterede. Flere af de tiltalte antifascister har forklaret, at de har svære misbrugsproblemer.

***

(Fortsættes…)

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Antifascisme. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s