Frihedshelt lægges for had

Polens store frihedshelt, Lech Walesa, bliver nu lagt for had i sit hjemland. Han har nemlig dristet sig til at mene, at homofile ikke skal tryne majoriteten. “De skal vide de er en minoritet“, sagde den gamle kæmpe.

Polen blev efter anden verdenkrigs besat af kommunisterne og først befriet i 1989. Efter en kort årrække opgav Polen frivilligt sin frihed og blev i 2004 EU’s østligste provins.

Sidste år udtalte Lech Walesa, at han blev ‘ubehageligt overrasket’ over, at EU fik tildelt Nobels fredspris, som han selv modtog i 1983. “Certainly the European Union is trying to change Europe and the world in a peaceful way, but it gets paid to do that”, fastslog han.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i EU, homofili. Bogmærk permalinket.

8 svar til Frihedshelt lægges for had

 1. Morten B. siger:

  At kalde Lech Walesa for en stor frihedshelt er nok at tage munden lige lovlig fuld. Sovjetunionen var kun en skygge af sig selv, da Lech Walesa gjorde sin entré i storpolitik, og hele den vestlige verden tog ham omgående til sig som sin egen kæledægge, så det under alle omstændigheder ville blive svært for Sovjet at få ham… fjernet, uden at det ville give bagslag. Polakkerne anser ham idag for at være en helt igennem korrupt og uduelig politiker, hvilket de viste ved et valg for nylig, hvor de belønnede deres store frihedshelt med mindre end een procent af stemmerne (refereret efter hukommelsen fra et radioprogram om polsk politk). Lech Walesa gav igen på sin sædvanlige flamboyante stil ved at skrive en proklamation til sit folk, at hvis de ikke forstod ham, kunne de for hans skyld allesammen gå ad helvede til.

  Hvad Walesa derfor mener om EU og dets bestræbelser på at forandre Europa, giver jeg ikke 5 potter pis for af den grund, at jeg ikke giver 5 potter pis for den podieliderlige mand, der udtaler det. Han er i virkeligheden en gudsbenådet opportunist, der fandt den helt rigtige bølge at flyde med, da strømmen vendte.

  • Morten B. siger:

   …efter at være faldet til ro må jeg hellere skrive, at jeg dog er enig med Walesa i, hvad der er logik for burhøns: at en minoritet ikke skal have lov til at tryne en majoritet.

  • Martin Kasler siger:

   “.. et valg for nylig ..” Mig bekendt stillede Walesa sidste gang op til valg for tretten år siden. Var det et (D)DR-program du lyttede til? Det kunne jo forklare meget…

   • Morten B. siger:

    Du har ret. Det var i 2000, han stillede op sidste gang og oplevede sit katastrofale nederlag med 1 procent af stemmerne. Radioprogrammet var, såvidt jeg husker, “Horisont” på P1. Det er dog ikke P1, der har fortalt mig, hvordan jeg skal opfatte Walesa. At hans evner ikke stod mål med hans første succes som politiker, synes jeg er åbenlyst. Han var vildt overvurderet af de fleste – og ikke mindst af sig selv.

    • Martin Kasler siger:

     Njah…, jeg ville sige, at Lech Walesa mangler den principløse snedighed, der gør en god parlamentariker. Hans “evner” er mere i retning af mod og hæderlighed. Egenskaber, der gør et menneske til nemt offer for levebrødspolitikernes intriger og massemediernes hetz.

 2. Mads siger:

  Når man skal stå mod statslig forfølgelse i den sværere ende kræver det ubetinget overbevisning om, at man har ret, og alle andre tager fejl. Den psykologiske ubøjelighed og afsky ved at please andre der er kendetegnet ved frihedshelte har aldrig rigtigt haft en plads i parlamentariske demokratier – selv når typen ikke frastøder sine allierede, så ender frihedsheltene ofte med at blive autoritære. Tag Zviad Gamsakhurdia i Georgien eller stort set enhver anti-kolonialistisk leder i den tredie verden.

  Mht at USSR kun var skyggen af sig selv, så ser du på det hele i bagklogskabens lys. Ser man bort fra nogle få typer som Andrej Amalrik, så så hele verden Sovjet som stort set det stærkeste, unionen nogensinde havde været omkring 1980 – USA var knækket af Vietnam og Carter, vestlige allierede faldt på stribe, og kommunistiske guerilla- og terrorgrupper spredte sig over hele verden. Da Gomulka tog magten i Polen var det for at forhindre en invasion af de 30-50 divisioner, Sovjet havde linet op langs Polens grænse. Og helt ufarligt var det altså ikke for polakkerne at rejse sig – godt 100 blev dræbt.

  9 af dem døde, da enheder fra ZOMO (anti-terror-styrkerne) nedkæmpede strejkende ved Wujek-minen. Der kom en film om episoden (Śmierć jak kromka chleba – “Døden som det daglige brød”) i 1994. Selve filmen ligger her, dog uden undertekster: http://www.veoh.com/watch/v19899982C6tNGfED?h1=Smierc+jak+kromka+chleba

  • Morten B. siger:

   Tak for en lang udredning som, såvidt jeg kan se, får det hele med, bortset fra at vi i Vesten bevidnede, at Sovjetunionen netop i 1980’erne knækkede nakken alvorligt i Afghanistan i kamp mod Mujahedeen. Det er altså ikke alene bagklogskab, selvom de fleste nok blev overraskede over den pludselighed, som muren faldt med i 1989.

   Men Walesa kæmpede ikke alene. Selvom det måske har ændret sig, så var han dengang Vestens medie-darling – måske kun overgået af Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi. Det er faktisk ikke så svært at lege frihedshelt, når man hver dag bliver feteret af den halve verdens TV-seere, og Walesa var i sandhed bevidst om og forstod at spille på sin status. Han fik lov til at spille sit spil på absolut laveste sværhedsgrad, hvilket næppe kunne siges om den polske kommunist-regering.

   Din analyse af frihedsheltens psyke passer langt bedre på de frihedshelte, der vitterligt har måttet kæmpe uden rygdækning – som f.eks. Codreanu.

   God weekend

   • Mads siger:

    Du blander ting i hver sin ende af årtiet sammen – Walesas glansperiode var 1980-81, da Mujahedinernes tungeste våben mod sovjet-tropperne var uldne tæpper.

    Sovjet knækkede ikke halsen på Afghanistan – den ide stammer fra en amerikansk lyst til at Sovjet skulle have sit eget Vietnam. Sammenlagt døde der 15.000 sovjet-borgere i Afghanistan, under en trediedel af antallet af amerikanere der døde i Indokina. Amerikanerne, briterne og kineserne sørgede for, at Mujahedinerne ikke kunne tabe ved at forsyne dem med jord-til-luft-missiler, men derfra og så til at knække Den Røde Hær er der et stykke.

    Vi er ganske enige om, at de kræfter der i sidste ende bragte Sovjet-styret til fald allerede var igang med at undergrave sovjet-magten i 1980. Der var bare imponerende få, der så det omkring 1980.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s