Panserkolonne EU

Nogle har måske fundet, at min lejlighedsvise snak om, at der kommer tanks i gaderne før det system, vi i dag lever under, opgiver sine almagtambitioner, er lige lovlig højspændt. Men prøv at høre hvad den tyske økonom Wolfgang Münchau, skrev for et par dage siden i Der Spiegel:

Der Tag rückt näher, an dem man den Euro nur noch mit Panzern verteidigen kann. Und dann ist der Euro es nicht mehr wert, verteidigt zu werden.

Münchau siger ganske vist ikke, at man vil forsvare euroen med tanks. Men han siger, at systemets selvopfunde bindemiddel er så nær opløsning, at kun tanks i gaderne kan redde det. Og når en EU-fortaler som Münchau kan tænke dén tanke, mon så ikke den også kan tænkes andre steder i systemet?

***

Dette indlæg blev udgivet i EU. Bogmærk permalinket.

Et svar til Panserkolonne EU

 1. vasili siger:

  Hej Martin. Du har så ganske ret, men der er langt størrere fare der lurer i horisonten.
  Münchau har skrevet sin artikel på baggrund af bankkrisen på Cypern, og såvidt jeg har forstået, den cypriotiske regerings foreslag til “løsning”. En løsningmodel der har givet kritik fra både banker og den østrigske skole – en “mærkværdig alliance”.Efter de sidste dages begivenheder, synes det realistisk, at den cypriotiske løsning vil betyde et sammenbrud i den cypriotiske banksektor og en svækkelse af tilliden af banker andre steder i EU. Et sammenbrud der burde glæde den østrigsk skole tilhængere, som enhedlisten glædes over SF´s ryk mod liberalismen.
  Endvidere, og langt vigtigere, blev Rusland aldrig inddraget, endsige fortløbne orienteret om denne løsning mellem EU og den cypriotiske regering. Det på trods af, at Rusland havde ydet lån til Cypern på 2,5 milliard euro, og russiske firmaer og velhavere havde milliarder af indeståender i de cypriotiske banker.
  Enden på det hele er offentlig kendt, tætte foirhandling mellem Rusland og Cypern, om en løsning på Cypern økonomiske Rusland har inddraget det statslige selskab Gazprom i forhandlingerne, hvilket har givet russerne fordele. Lån til Cypern mod ejerskab i Cypern´s enorme og endnu uudnyttet gasforekomster. En løsning som EU aldrig ville kunne tilbyde Cypern.Cypern´s gasforekomster kan hjælpe EU´s bestræbelser på at blive mindre afhængige af russisk gas.
  Nu synes de på vej til at blive mere afhængige.
  Men langt vigtigere i denne tilnærmelse mellem Cypern og Rusland er militære stratetiske ændringer. Russisk flådebase på Cypern, beskyttelse af russiske interesser, er det ikke en inddæmning af et aggressivt og fremadstormende Tyrkiet? Syrien, Cypern, Kaukasus og Sortehavsflåden.
  EU´s adminstration eller Merkel, ligner først og fremmest udenrigspolitiske dilettanter i forhold til det målrettede Kreml, og jeg tvivler ikke på at dette kan være starten på en omfattende konflikt i Europa.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s