Priviligeret valgret

I et læserindlæg i dagens Jyllandsposten, slår sognepræst Uffe Vestergaard Pedersen til lyd for “En valgretsalder på 25 år for at stemme til Folketinget eller byråd og en aldersgrænse på 30 eller 35 år for at kunne stille op til de ansvarsfulde poster.”

Klogt skriver pastor Vestergaard Pedersen bl.a.:

En efterhånden skræmmende stor andel af Folketingets politikere er simpelthen for unge til at sidde på tinge. En betydelig del af den siddende regerings hold, både nuværende og forhenværende ministre, har peget som et tydeligt tegn i samme retning. Mangel på menneskelig og faglig erfaring – flere ministre har end ikke formået at afslutte deres studier og uddannelser….

… Det er det, man vinder mandatet på, når man står over for en lige så uerfaren vælgerskare af unge mennesker, som måske nok har taget sig en ungdoms- eller gymnasiel uddannelse, men uden kvalificeret indhold, fordi staten for længst har lukket luften ud af uddannelsessystemet – hele vejen fra folkeskolen til universitetet…

Da man i 1978 indførte valgretsalderen på 18 år, havde man alene fortiden at forholde sig til – en fortid, hvor unge mennesker blev modne langt tidligere, end det er tilfældet i dag, fordi man dengang havde forpligtelser i et helt andet omfang.

Pastor Uffe Vestergaard Pedersens forslag om at sætte valgrets- og valgbarhedsalderen betydeligt op er selvfølgelig kun sund fornuft. Folk uden livserfaring, modenhed og forpligtelser skal selvfølgelig så vidt muligt sættes uden for indflydelse på samfundsanliggender.

Dog er der et aber dabei ved Vestergaard Pedersens betragtninger. Der findes en del mennesker på både 25, 30 og 35 år, der i virkeligheden heller ikke er kvalificerede til at blande sig i vigtige spørgsmål. Folk af dårlig moral og lav karakter såsom Dovne-Robert, Fattig-Carina og SU-Sofie.

Valgretten og valgbarheden bør således ikke alene knyttes til alder, men også til forhold som indtægt, familieforhold, lovlydighed, arbejde, kirke m.v. Stemmeretten bør ikke være en ret, der kastes i grams til hvem som helst, men et privilegium til værdige samfundsborgere.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Parlamentarisme. Bogmærk permalinket.

2 svar til Priviligeret valgret

 1. vasili siger:

  Hej Martin. Der er meget fornuft i det som du og pastor Vestergaard Pedersen skriver. Det var også udfra de samme refleksioner, at det danske demokrati blev grundlagt, http://danmarkshistorien.dk/leksikon-og-kilder/vis/materiale/valgret-1835-1915/
  Der findes sikkert bedre links end ovenstående.

 2. Santor siger:

  Ha Ha. Det er sgu en lille smule uhyggeligt, du.

  De sidste par dage har jeg gået og tænkt nøjagtigt det samme som sognepræsten, uden i øvrige at vide hvem han er, og med nøjagtigt de samme argumenter.

  Vi trænger virkelig til at få Danmark strammet op. Vi har alt for længe ladet gøglere og pattebørn trække os rundt ved næsen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s