Estisk legionærfilm

På youtube har jeg fundet en ret så usædvanlig amatørfilm fra 2010, som jeg synes I bør se. Den hedder Battles of the Legion (Võitlused Leegionis) og er et fyrre minutters krigsdrama, der foregår i Estland mod slutningen af den europæiske borgerkrig 1917-1945.

Stalins krigsmaskine rykker frem gennem Baltikum. I de store skove danner unge estere patisangrupper mod den røde terror. Vi møder en sådan gruppe, da den finder en hårdt såret landsmand fra Den estiske Legion.

Partisanerne plejer legionæren og i de næste dage fortæller han sin historie. I tilbageblik ser vi de mange træfninger, han og legionen deltog i. En partisan nedskriver hans beretning og legionæren vælger at slutte sig til gruppen.

Ja, der er som sagt tale om en amatørfilm. Og produktionen bærer tydeligt præg af et lille budget. Men jeg tror, at instruktøren har talent til et episk drama om Den estiske Legions heroiske indsats mod Stalins horder. Og i hvert fald synes jeg, den unge instruktør har lavet en nødvendig film, som man skylder ham at se:

Ved udbruddet af den finsk-sovjettiske fortsættelseskrig i 1941, meldte mange unge estere sig på finsk side. De blev indrulleret som selvstændig enhed i Infantariregiment 200 og hyldes i det finske 2007-krigsdrama Tali-Ihantala 1944.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Film. Bogmærk permalinket.

2 svar til Estisk legionærfilm

 1. Mads siger:

  Ja, for esterne fortsatte den europæiske borgerkrig så til lang tid efter 1945. De sidste reelle kampe fandt sted i starten af 1960erne, og den sidste partisan blev først fanget af KGB i 1978. Også i Polen, Rumænien, Letland, Litauen og Ukraine fandtes der antikommunistiske partisaner i skovene til op i starten af 1960erne. I Spanien var der tilsvarende kommunistiske partisaner til nogle få år ind i 60erne.

  Nogle links:

  August Sabbe, aldrende estisk partisan der tog sit eget liv hellere end at lade sig tage til fange i 1978: http://en.wikipedia.org/wiki/August_Sabbe

  Skovbrødrende, fællesnavn for antikommunistiske partisaner i de baltiske lande: http://en.wikipedia.org/wiki/Forest_Brothers

  Goryani, antikommunistiske partisaner aktive i Bulgarien til ind i 1950erne: http://en.wikipedia.org/wiki/Goryani

  Antikommunistisk modstand i Rumænien til op i 1950erne, enkelte til ind i 1960erne: http://en.wikipedia.org/wiki/Romanian_anti-communist_resistance_movement#Repression

  Antikommunistisk modstand i Polen, som i Rumænien: http://en.wikipedia.org/wiki/Cursed_soldiers

  UPA, anti-kommunistiske ukrainske partisaner i Polen og Sovjet-unionen. Knækket i starten af 1950erne, men jeg har læst om en partisangruppe der var aktiv så sent som i 1961: http://en.wikipedia.org/wiki/Ukrainian_Insurgent_Army

  • Martin Kasler siger:

   Tusind tak for de gode links!

   De såkaldte partisaner i Spanien har en noget anden historie end frihedskæmperne bag Jerntæppet. Efter Francos sejr flygtede mange af de værste anarkister til Frankrig ofr at undgå straf for deres forbrydelser. Under krigen blev disse anarkister trænet og udrustet til gueraillakrig af bl.a. SOE. Efter krigen beholdt de deres våben og brugte deres træning til togter over Pyrenæerne ind i Spanien, hvor de op gennem 1950erne myrdede i hundredvis af uskyldige fra politiet og Guardia Civil.

   Disse terrorangreb kostede dog også anarkisterne dyrt i menneskeliv, så fra omkring midten af 1960erne rettede man istedet sin terror mod turistindustrien, konsulater i udlandet m.v. – alt sammen fra deres hovedbase i Frankrig.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s