Læderjakken (Bjørn Andersen er død)

Jeg vil godt se hver eneste dansker, der taler godt for fremmedarbejderne, og som har et parcelhus ude i periferien, får en fremmedarbejderfamilie som nabo, så vil jeg godt se deres indstilling otte dage efter. Jeg bor blandt dem i øjeblikket og jeg er desværre ikke i stand til at have en kasse håndgranater.
Bjørn Andersen, interview 1980.

Bjørn Andersen døde i pinsen 2013, 72 år gammel. Han døde syg og alene i en betonsilo i Brøndby Strand. Men da jeg voksede op i 1970’erne, kendte enhver halvvoksen rod hans navn. Bjørn Andersen fra De Vilde Engle.

Den gang vidste jeg ikke, at De Vilde Engle slet ikke var en klub, men pressens fællesbetegnelse for de københavnske motorcykelsjak, man tidligere havde kaldt læderjakker. Engle-navnet tog dansk presse fra en amerikansk spillefilm, The Wild Angels, der faktisk blev forbudt herhjemme.

Bjørn Andersen, ældre bror til musikeren Lille Palle, blev som frontfigur i motorcykelklubben MC 69 noget nær verdensberømt, da han og andre medlemmer af klubben i maj 1969 slog tilbage mod de danske kommunister.

Baggrunden var, at kommunisterne ikke ville tillade den danske offentlighed at se spillefilmen The Green Berets om den amerikanske hærs Special Forces og deres indsats i Sydvietnam mod Nordvietnams krigsgale diktator Ho Chi Min.

Bag sig havde Ho Chi Min atommagten Kinas endnu mere gale diktator, Mao Zedong.

Under brølet HO-HO-HO CHI MIN blev den danske premierforestilling på The Green Berets angrebet af knippelbevæbnede kommunister. “De smed stinkbomber og sten og slog sagesløse mennesker ned“, fortalte et vidne.

Blandt de sagesløse biografgængere var tre medlemmer af MC 69, der f.eks. så kommunisterne sparke en gravid pige i maven. Dagens efter tog omkring 30 medlemmer af klubben opstilling ved biografen Saga Teatret. Her blev Bjørn Andersen (med solbriller) angrebet af den kommunistiske slagsbror Mogens Jensen (med ryggen til i sort læderjakke), som han hurtigt ordnede med et voldsomt skub:

saga

Blandt ‘læderjakkernes’ modstanderne var trænede gadekrigere fra den kinesisk finansierede organisation Kommunistisk Arbejderkreds, heriblandt Jens Holger Jensen, der senere stiftede Blekingegadebanden.

Efterfølgende blev Bjørn Andersen personligt lagt for had i den kommunistiske avis Land og Folk:

En af de mest aggressive og brutale politihåndlangere i “engle-flokkene”, som i disse dage terroriserer demonstranter og tilskuere ved Saga Bio i København, blev i går anmeldt for vold af et af sine ofre. Voldsmanden, hvis navn er Bjørn Andersen (blandt engle kaldet “den lille røv med øren”) er ivrig hjemmeværnsmand. Dette rottekorps forsyner ham med våben, hvoraf han har en betragtelig mængde på sin bopæl.

I 1969 var antifascismens særegent hadske retorik forbeholdt den kommunistiske presse. I årene derefter blev dansk presse infiltreret af kommunister som bl.a. Jan Michaelsen, Peter Kramer Mikkelsen og Kurt Simonsen, der fik gjort antifascistisk hade-tale til normen når venstrefløjens fjendebilleder skal omtales.

Også de antifascistiske gadekrigeres måde at slås på, kan genkendes allerede i året 1969. Bjørn Andersen fortæller om bataljen ved Saga:

Vi holdt fast i hinanden arm i arm for ikke at blive skilt. Vi havde nemlig gjort den erfaring, at de røde slog til fire-fem stykker, når en af vores kom lidt på afveje. Der var flere af gutterne, der havde fået kadaveret hakket godt igennem på den måde…

Lidt senere slap vi ned ad Victoriagade og gik bagom hen til “Aben”, hvor vi opdagede at en del af vore kværne var ødelagt.

Ifølge forfatteren Peter Øvig Knudsen, så dannede Holger Jensen et tæskehold, der efterfølgende hævnede sig på “en del af De Vilde Engle enkeltvis rundt omkring i byen“. En voldstaktik, der i 1994 blev efterlignet af Antifascistisk Aktion, efter tæskeholdet blev slået på flugt af skinheads i Hillerød.

Året efter slagsmålene ved Saga, rykkede Bjørn Andersen og MC 69 atter ud mod kommunisterne. Det skete under de såkaldte Verdensbanks-optøjer, hvor bombemanden Finn Ejnar Madsen blev anholdt i selskab med Niels Jørgensen, Blekingegadebandens formodede politimorder.

Bjørn Andersen fortæller om de rødes metoder under verdensbank-optøjerne:

Pludselig så vi et par hippier i drejlsjakker kaste noget efter en æggeskal, der kom drivende på sin BMW. De ramte ved siden af og genstanden smadrede i stedet et stort forretningsvindue. Genstaden viste sig at være en murbinder af den type man bruger til betonbyggeri. En jernklods på omkring 300 gram fastgjort til en bøjelig metalstang.

Herefter gik MC 69 i aktion mod kommunisterne:

Og så gik vi ellers til den. Alt hvad der ikke så ud som læderjakker eller almindelige flade borgere, klappede vi nogen på gummerne. Især dem, der gik rundt med pandebånd og i kampjakker med noget i lommerne. De fik sateme så hatten passede.

I København sloges Bjørn Andersen og MC 69 også mod, hvad der den gang blev kaldt fremmedarbejdere. “Så længe de er i grupper, forsøger de ikke at tilpasse sig. Og når de ikke gør det, er de ødelæggende anderledes“, fastslog Andersen med næsten profetisk visdom. Da tyrkiske og jugoslaviske fremmedarbejdere knivmyrdede to medlemmer af motorcykelklubben 777 i Helsingør, blev Andersen og MC 69 indblandet i de værste raceuroligheder i Danmark siden Hep-opstanden i 1820:

Aftenen efter drabet samledes alle 777’erne og et halvt hundrede rockere fra København. De finkæmmede byen for fremmedarbejdere og slog dem ned for fode. Raseriet var tøjlesløst.

Kort efter blev MC 69 opløst og Bjørn Andersen drev i nogle år omkring i show- og mediebranchen, uden dog rigtigt at finde sin plads. Han fik i 1976 konstateret sukkersyge og var omkring 1980 i det store og hele gledet ud af mediernes søgelys. I en årrække boede han i Spanien, men flyttede i 2004 så til det trøstesløse, stærkt mulitetniske Brøndby Strand i Danmark.

Bjørn Andersen kan opleves i sine velmagtdage i dokumentarfilmene Engle på hjul og Broen, der begge kan ses på DR Bonanza.

***

Kilder:
Henrik Krüger Action, mand!, Bogan 1994.
Peter Øvig Knudsen Blekingegadebanden – Den danske celle, Gyldendal 2007.
Klapjagt på skinheads, BT 18. juni 1994.

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Antifascisme, Film, Vilde engle. Bogmærk permalinket.

3 svar til Læderjakken (Bjørn Andersen er død)

 1. AEC siger:

  Martin .. Du har, sædvanen tro , ramt hovedet på sømmet.
  En helt er død, ære være hans minde.

  AEC

 2. steen siger:

  Meget interessant post med mange detaljer. tak! Øvig har ikke med i sin bog, at det er Jens Holger Jensen, som er på fotografiet. Jeg sad iøvrigt inde i SAGA bio, da det blev taget. mvh

 3. Lars H siger:

  Michael Albeck skriver på facebook. At et evt. våben er forsvundet pga billedmanipulation:

  “mener (MENER) at kunne huske at have set, I den løftede knyttede næve, en pumpestang uden duttenas, til en cykelpumpe, der kunne anvendes til stikvåben, jeg tror den er blevet bortretucheret…”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s