Intro til Joseph de Maistre

Joseph de Maistre

Jeg har tidligere anbefalet den makedonske instruktør Stole Popovs lavmælte hverdagsdrama Tattoo, hvori kommunismes fordømmes som “the last great human conspiracy towards God“.

Jeg ved ikke om Stole Popov (som alle sande kristne bør) har læst Joseph de Maistre, der om oplysningstiden skrev til zar Alexander I.:

Although  impious men have always existed, there never was before the eighteenth  century, and in the heart of Christendom, an insurrection against  God. Never before, above all, has there been a sacrilegious  conspiracy of every human talent against its Creator.”

I årene fra 1803 til 1817 var Joseph de Maistre ambassadør for kongen af Savoy ved hoffet i Skt. Petersborg. Han stod på særdeles god fod med zar Alexander I. og det er ikke utænkeligt, at de Maistres idéer var med til at ændre zarens kurs fra støtte til den revolutionære Napoleon til at støtte den reaktionære Metternich.

Oplysningstiden er ateismens tidsalder og vi lever stadig i den. I Rusland vil Vladimir Putin række tilbage til tiden før den russiske revolution i 1917. Her i Europa skal vi skue længere tilbage i tiden for at finde lys og håb. Tilbage til tiden før den franske revolution i 1789. Som de Maistre andetsteds skrev:

Hatred of authority is the scourge of our day: there is no remedy for this ill except in the sacred maxims you have been made to forget.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Joseph de Maistre, Tro. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s