Hvem taler vi om?

Mange synes at tro, at man per definition er anti-demokrat, fordi man er modstander af den form for demokrati, vi trækkes med i Vesten. Men sådan er det naturligvis ikke. Om det forestående valg i Ungarn skriver dagens Jyllandsposten i sin leder bl.a.:

Orbán er demokratisk legitimeret og vil formentlig være det de næste fire år. Men demokrati, i hvert fald i vestlig forstand, betyder, at man også respekterer anderledes tænkende. Denne kvalitet synes fraværende, og dermed risikerer han at blive sat i bås med Tyrkiets premierminister Erdogan eller Ruslands præsident Putin.

Denne opfattelse af demokrati – at man “respekterer anderledes tænkende” – blev af den spanske liberalist José Ortega y Gasset døbt liberalt demokrati. Jyllandsposten vånder sig altså over, at mænd som Victor Orbán, Recep Erdoğan og Vladimir Putin er illiberale demokrater.

Jeg ser ikke noget galt med illiberalt demokrati. Den gode – den gudsfrygtige – stat har nemlig ikke pligt til at respektere dem, der vil omstyrte den. Hvem er Putins og Erdoğans modstandere? De samme “anderledes tænkende”, der i Vesten har fået magt som de har agt og vendt mennesket fra Gud.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Rusland, Tro, Ungarn. Bogmærk permalinket.

3 svar til Hvem taler vi om?

 1. anders sørensen siger:

  Forstå mig ret, Jeg synes da, at Putin respektere anderledes tænkende. I det russiske parlament, er knap halvdelen af pladserne besat af oppositionspartier. Disse oppositionspartier får Putin til at fremstå som en “moderat”, og viser vel blot, at den russiske befolkning er reaktionær og patriotisk.
  Det er på den baggrund ikke mærkværdigt, at vestens ledere er russofobe.

  • Martin Kasler siger:

   Kæreste Anders

   Næh, det er nok mig der udtrykker mig, om end ikke uklart, så lidt for kortfattet: Jeg er udmærket bekendt med, at der er en virkende opposition i Rusland (og i Tyrkiet og Ungarn). Det hele handler om, hvilke værdier regeringsmagt og opposition kan strides ud fra. Her i Vesten har vi opsat et system, hvor højtråbende, godt organiserede minoriteter skræmmer både vælgere og den lovgivende forsamling fra vid og sans, hvis de ikke følger deres dagsorden – den såkaldte politiske korrekte linje.

   Der er især efter anden verdenskrig lykkedes disse specielle minoritetsinteresser at sætte sig på, hvad jeg (med et lån fra anden side) vil kalde de kybernetiske ressourcer over civilsamfundet. Altså de ressourcer som styrer den offentlige mening. Medierne, underholdnings- og uddannelsesindustrien m.v.

   Sådan er det ikke i Rusland og derfor ser vi en opposition i Dumaen, der i virkeligheden kun på de små decimaler ( i hvert fald set her bag EU’s linjer) adskiller sig fra, hvad en kristkæmper som Putin vil.

   Den russiske offentlighed er uden tvivl betydeligt mere reaktionær og patriotisk end vi ser i Vesten. Men det er jo kun fordi de ikke tæppebombes og indoktrineres med usund, unaturlig og gudsbespottende propaganda fra et kybernetisk magtapparat, der er fuldstændigt udenfor en gudfrygtig stats kontrol. Jeg kender nok til historien til at garantere for, at da det nye system – “the New World Order” som præsident George H. Bush år senere det døbt – blev sat op, troede mange i ‘magtens korridorer’ oprigtigt, at man både kunne være kristen og liberal. Men rækker man Fanden en lillefinger, så tager han hele hånden.

   Det er i magtkampen om civilsamfundets kybernetiske ressourcer, at Putin, Orban og Erdogan efter min mening skal hyldes statsmænd og helte. De nedslår med hård hånd det ukrudt, der her i Vesten har kvalt snart sat alt hvad der er godt, smukt og sandt.

 2. anders sørensen siger:

  http://www.theguardian.com/world/2014/apr/06/hungary-election-viktor-orban-fidesz-party-jobbik
  “In the past four years, Orbán’s policies have included a nationalisation of private pension funds, swingeing “crisis taxes” on big business and a relief scheme for mortgage holders for which the banks, mostly foreign-owned, had to pay.”
  Unægtelig en anden økonomisk tilgang end liberalisterne. Jeg synes, at det er vigtigt, for kan ikke skabe et stabilt økonomisk system, får man heller ikke et stabilt styre.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s