Giver Jobbik håb?

Overalt i Europa synes det efterhånden at gære. I hvert fald har formanden for Europarådet her for nyligt skræppet op om, at ‘demokrati og menneskerettigheder’ overalt bliver truet af befolkningernes bevægelse mod “extremism and confrontation“.

Hvis en konservativ revolution virkeligt skulle være undervejs, så synes en af dens mest vitale kilder at være Ungarn, hvor højremarkante Jobbik just har fået knap 21% af stemmerne.

I følge en ganske interessant Reuters-artikel, så hviler Jobbik bestemt ikke på lauerbærene. Man er tværtimod i gang med at opbygge en ‘alliance fra Adriaterhavet til Østersøen’. Jobbik har således knyttet bånd til bl.a. Slovenska Pospolitost i Slovakiet, HČSP i Kroatien, VMRO i Bulgarien og Ruch Narodowy i Polen.

Især forbindelsen til Ruch Narodowy synes interessant. Partiet er ganske nyt og stiller op her til det kommende EU-valg. Chancerne for repræsentation skulle være gode, for i følge kulturmagasinet Eurozine, så går det fremad for Euro-modstanden i Polen. Siden 2010 har højremarkante grupper hvert år markeret Polens uafhængighedsdag – 11. september – med Marsz Niepodleglosci  (Uafhængighedsmarchen) i byen Warschau. Eurozine skriver:

2010 nahmen einige Tausend Personen teil. 2012 kamen 30 000 Teilnehmer, 2013 unter dem Motto “Idzie nowe pokolenie” (Es kommt eine neue Generation) waren es knapp 50 000.

Den polske reference til en ‘ny generation’ giver selvfølgelig mindelser til Generation Identitaire i Frankrig, der også mener at repræsentere et ungdomsoprør fra højre. I følge et hollandsk dokumentarprogram, så har Jobbik i Ungarn på samme vis fået tag i unge, veluddannede mennesker:

Sidste år valgte World Jewish Congress for første gang i sin historie ikke at holde sit årsmøde i Jerusalem. Man lagde det i Ungarns hovedstad Budapest, hvorfra man krævede Jobbik forbudt. I stedet blev det i år altså landets næststørste parti.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Generation Identitaire, Jobbik, Ungarn. Bogmærk permalinket.

5 svar til Giver Jobbik håb?

 1. anders sørensen siger:

  Det er en rigtig spændende udvikling. Selv ser jeg det som, at de nationale kræfter I Østeuropa, ønsker at genoplive de gamle storriger, som det Polisk-litauiske dobbeltmonarki, Det østrig-ungarnske dobeltmonarki. Pudsigt nok, nævner Jobbik, Adriaterhavet- der var den gamle adgang til havet for det Østrigs-ungarnsk rige. Jeg kender ikke til de polske nationalister ønske, men mon ikke det er en alliance fra Østersøen til Sortehavet?
  Videre tror jeg, at det går langt ind i regeringspartierne, i disse lande. Det ser vi nu, i Polen og de Baltiske lande. De har “blot” valgt en anden strategi, støtte fra USA.
  Hvis de nationalistiske partier i Østeuropa, for alvor får vind i sejlene, vil det nok medføre gnidninger, og kræve en leder med Putins klarsyn og evner til at holde sammen på alliance. Lederen bør nok komme Polen, som er langt den største befolkning.
  Det vil nok vække nogen bekymring i Rusland, hvis Østeuropa for alvor rejser, men Tyskland er den nation, der for skal tage en sådan alliance alvorligt.
  Som konflikten i Ukraine vidner om, så er gamle alliancer og kampe igang med at blive genopvækket i Østeuropa. Når tiden kommer, må nationer, som Danmark og Sverige også vælge deres alliancer. Mit gæt er, at Sverige vælger Østeuropa og Frankrig, Danmark vælger Tyskland og Rusland. Men som den store nordiske krig viste, kan alliancer hurtigt brydes og Nye opstå. Det ser ud som om, at vi er på vej tilbage til det gamle Europa. Historien kan bare ikke undertrykkes.

 2. Morten Borup siger:

  Ja, Jobbik giver håb.

  Men med i beskrivelsen af nationalisterne i Jobbik skal også, at de føler et stærkt slægtskab med tyrkiske muslimer, og at de ønsker at danne en union af turanide folkeslag. Dette kan gøre det særdeles vanskeligt for vesteuropæiske nationalister, der flere steder i deres egne lande befinder sig i en eksistenskamp med netop tyrkerne, at knytte bånd til ungarerne. Jeg er dog overbevist om, at Jobbik og de ungarske nationalister vil vælge Vesten, den dag de bliver stillet overfor et valg.

  http://www.hungarianambiance.com/2013/10/jobbik-president-gabor-vona-on-lecture.html

  • anders sørensen siger:

   Morten, det er godt, at du nævner tyrkerne, og de bliver på en eller anden måde, også en del af kampen om Østeuropa. Artiklen fra Ritzau, beskriver at det er en alliance vendt mod vesten, eller rettere EU. Jeg kan sagtens forestille mig en alliance mellem Ungarn, Rumænien, Kroatien og Tyrkiet mod Grækenland, Cypern, Serbien, Bulgarien og Rusland, men det er jo først når kampen om EU er vundet, og et frit Østeuropa skal finde udaf deres grænser på ny.

 3. anders sørensen siger:

  Morten, tak for dit link, men jeg mener, at artiklen tager grundlæggende fejl. Det er faktisk ualmindeligt fremsynet af “Jobbik”, at fremhæve ideen om Eurasien. For at gøre en lang historie kort. Ønsker du det gamle Europa tilbage, så må Silkvejen genåbnes.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s