Russisk værdipolitik

Et billede på russiske værdier. Egentligt ville jeg have indsat et billede nedenfor, der illustrerede kontrasten til liberalismens såkaldte værdier. Men den slags ækelheder vil jeg dog ikke besmudse RR med.

Her i begyndelsen af april udsendte det russiske kulturministerium et første oplæg til en ny værdipolitik i Rusland. Jeg har planket dele af en engelsk oversættelse af Infobox’ reportage:

“Russia should be considered as a unique and distinctive civilization, which can not be reduced either to “the West” or to “the East”. Brief statement of this position is the thesis “Russia is not Europe”, confirmed by the whole history of the country and its people”, Infobox reports, quoting Interfax news agency.

“It seems appropriate to include in the document the thesis of renouncing the principles of multiculturalism and tolerance. Preserving a single cultural code requires rejection of state support for cultural projects which impose alien to ​​society values,” the document says.

“Any reference to “creative freedom”and “national identity” can not justify behavior which is considered unacceptable from the standpoint of traditional Russian values. This is not meant to limit the freedom of expression and the rights of citizens, but requires denial of state support for people and communities, demonstrating behaviour contrary to the cultural norms”, the drafters write.

Alien values​​, according to the authors of the document, lead to “mental distress, which is manifested through an increase in crimes, alcoholism, drug addiction, through the increase in the number of suicides and abandoned children, through increased morbidity and mortality”…

In general, it is proposed to develop the cultural policy based on “civilization” principle, which the authors believe to be the opposite of the “liberal pro-Western” approach which supposedly idealizes Western path of development…

Andet udkast til en ny russisk værdipolitik kom her for nogle dage siden. Jeg har ikke kunnet finde en nærmere beskrivelse af indholdet, men der synes at være tale om et noget lavere ambitionsniveau end hvad første udkast lagde op til. Men at Rusland med stormskridt udvikler sig mod et ægte illiberalt samfund, synes der ikke at være tvivl om.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Rusland. Bogmærk permalinket.

8 svar til Russisk værdipolitik

 1. anders sørensen siger:

  Det er unægtelig gode og spændende tider her I Rusland. På den økonomiske side, ser det ud til, at Rusland også er ved at løsrive sig fra vestlig indflydelse. Bl.a drøftes det, om fremtidige betalinger for gas og olie skal foregå I Rubler istedet for USD og Rusland er også igang med at skabe deres eget betalingssystem, der skal afløse bl.a Visa og MasterCard. For mig at se, er det et opgør med USD. som reservevaluta. Lykkedes det, vil det ryste USA verdensherredømme.

 2. Christian Stormark siger:

  Civilisationen rykker unægteligt mod øst.
  Her i Danmark bliver vi informeret om kapitalflugt fra Rusland og forværring i russisk økonomi. Særligt DR er aktiv på dette område. Informationerne får som regel en drejning, så Vladimir Putin kan udnævnes til den skyldige. Har du en kommentar til det, Anders Sørensen?

  • Anders Sørensen siger:

   Det er rigtigt, at der har været en kapital flugt fra Rusland, og at rublen er faldet ca. 1/6. Kapital der er taget ud af landet estimeres til ca. 60 mia. usd. i 1.kvartal af 2014. Hvis det fortsætter, vil det naturligvis være et problem for Rusland. Ditto er det et problem, hvis rublen fortsat falder, da det vil gå udover investeringslysten på længere sigt.
   Men begge hændelser er et øjebliksbillede, og det kan man ikke bruge til meget.
   Den russiske økonomi er en af verdens sundeste, med et stabilt handelsoverskud på over 150 mia usd. årligt, staten har stort set ingen gæld. Naturligvis har der udfordringer, fx. at gøre sig mindre afhængig af eksport af gas og olie. Den russiske statsadministration har planer, om det lykkedes må tiden vise.

 3. Anders Sørensen siger:

  Men Christian. Ingen tviv, om at Rusland søger at gøre sig økonomisk uafhængigt af vesten, og det er naturligvis nødvendigt, hvis Rusland skal være et alternativ. Følgende er givetvis, meget kedelig læsning, men også vigtigt. http://rt.com/business/156912-russian-putin-card-payment/
  Så i fremtiden, er det måske værd at få et russisk kreditkort.

  • Christian Stormark siger:

   Tak for oplysningerne. Der er tydeligvis brug for en nyorientering mod Rusland og Kina bort fra USA. Rusland bliver sandsynligvis en ny magtfaktor med en tilbagevenden til gamle russiske værdier fra før 1914.
   Mon man kan læse noget om alt dette i Solsjenitsyns essay, “Hvordan skal vi indrette Rusland”?

 4. Anders Sørensen siger:

  Måske er det for gammeldags betragtet, men når det lykkedes Kina at genåbne Silkevejen i en moderne udgave, så vil USA miste meget indflydelse på hele det Euratiske kontinent. USAs magt, udover atomvåben, er primært som sømagt. Med en genåbnet Silkevej, vil den faktor, groft sagt, blive overflødig, handel mellem Europa og Asien vil kunne foregå over land og ikke over vand.

  • Christian Stormark siger:

   Hvordan kan det være at moderne Silkevej får så stor betydning? Jeg mener, den transsibiriske jernbane har jo eksisteret over 100 år; men man sejler stadig alt gods fra Asien til Europa.

 5. Anders Sørensen siger:

  Christian, vi må se hvad det bliver til. Den transsibiriske jernbanes historie, dvs. Rusland historie, kender du jo. Den er formentlig underdimensioneret, og infrastruktur er et stort problem i Rusland. Transport fra Vladivostok til Sydkina og vice versa er endnu ikke udbygget. Hvad jeg har forstået, vil kineserne ikke være afhængig af Rusland, i den sammenhæng, og Kina og Rusland har selv deres “små” kontroverser om centralasien.
  I denne sammenhæng, spiller Rusland 2.violin, og det har de også accepteret. Kinas ambitioner, er som vanligt enorme, bl.a en bro over det Kaspiske hav. Men lykkes det ikke, så bestemmer sømagten, dvs. USA. Rusland og Kina kan af geografiske grunde ikke spille den store rolle.
  Se hvor Ruslands eneste varmtvands havn, Sevastopol ligger, håbløst.
  Kinas “korte” kyststrækning er inddammet af fjender.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s