Yankee, come home

Fra gårsdagens leder i Jyllandsposten:

I en tankevækkende meningsmåling tilkendegiver næsten halvdelen af amerikanerne, at de ønsker, at USA skal reducere sin globale rolle. Mere præcist ønsker 47 pct., at USA skal mindske sit internationale engagement, mens 30 pct. ønsker at fastholde status quo.

Den snigende isolationisme gælder såvel Demokraterne som Republikanerne, fremgår det af meningsmålingen, der er foretaget for The Wall Street Journal og NCB.

Dette destruktive budskab stemmer overens med en undersøgelse, som Pew Research Center gennemførte i fjor, hvori 53 pct. tilkendegav, at USA skal lade verden være.

Konsekvenserne af den isolationistiske holdning blandt amerikanerne stilles i dette forår til skue på Krim og i Ukraine, hvor en selvsikker Vladimir Putin har læst sine modstandere i Vesten til noget nær geopolitisk perfektion.

Det er ikke til at vide, hvad mulatten i Det Hvide Hus kan nå at finde på, og kampen om Ukraine er ikke slut. Men skulle det lykkedes Vladimir Putin at holde landet ude af liberalmagternes begærlige klør, så har en ny verdensorden uden tvivl set dagens lys.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized, USA. Bogmærk permalinket.

2 svar til Yankee, come home

 1. Anders Sørensen siger:

  Er JPs leder skrevet af Uffe Elleman?
  USA har da ikke ført en isolationisk politik under Obama, ej heller i Ukraine. Men det synes, som om at USA har forregnet sig. Både i Ukraine, men vel også i Mellemøsten/Nordafrika. Opstanden på Krim, og sidenhen i Øst-Ukraine, skulle være kommet som en stor overraskelse for den amerikanske udenrigsadministration. Mao. et rigtigt dårligt stykke research fra USAs side. Hvis USA skulle have gjort det rigtige i Ukraine, efter kuppet i Kiev, skulle de have fulgt op med massiv økonomisk støtte, det gjorde de i Polen, efter murens fald, og nu har de en trofast allieret. og naturligvis strakt en hånd ud til russerne i øst(dvs. givet dem mere selvstyre).
  Noget “rigtigt” gør USA dog i Ukraine, de støtte loyalt op om at regimet i Kiev udskifter militæret med Right Sector(nationalgarden), som er de eneste der har en vis succes i østUkraine. Jeg dog, at de fleste kan se det problamatiske i at støtte russofobe grupper, der også lader hånt om civile. Der er iøvrigt beretninger om, at der er vestlige våben i landet, og at Rigth Sectors allierede i tjetenien er på vej, omend dokumentation savnes.
  Personligt tror jeg ikke, at Obama styre meget af udenrigspolitikken, det gør embedsværket, herunder CIA. Der tror jeg, at USA ligner de fleste europæiske lande.
  Obamas udenrigspolitik er vel blot en videreførelse af udenrigspolitikken siden murens fald.
  At se Putin som den geopolitiske mester i kampen om Ukraine, mener jeg er forkert. Han burde have vist, efter den “Orange revolution”, hvad USAs intentioner i Ukraine var, og allerede fra 2004 lavet modforanstaltninger. F.eks. propaganda, oprettelse af militsgrupper samt et tæt samarbejde med oligarkerne i Øst. For mig at se, har han blot ladet stå til, og ladet EU og USA gøre hvad de ville i Ukraine. Muligvis tager jeg fejl, men det ser ud som om, Rusland har sovet i timen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s