Mal d’Africa (fire portrætter)

Mal d’Africa betyder noget i retning af ‘den afrikanske syge’ og er et udtryk for den længsel eller det vemod, som hjemvendte Afrika-farere føler for det sorte kontinent.

Mal d’Africa er også navnet på en italiensk dokumentarfilm fra 1967, som jeg i et tidligere indlæg fik nævnt i forbifarten. Den er instrueret af Stanislao Nievo, der var produktionsleder på Gualtiero Jacopetti og Franco Prosperis mageløse Africa Addio (da. Farvel til Africa).

Mal d’Africa minder i stil og indhold ikke så lidt om Africa Addio og kan meget vel være klippet sammen af overskydende film fra det klassiske mesterværk. Igen er vi eneste øjenvidne til massakren i 1964 på Tanganyikas og Zanzibars muslimer; med portugiserne på guerillajagt i Angola og med les affreux på simba-togt i Congo.

Africa Addio ser vi Moïse Tshombe i triumf vende hjem til Congo, kaldt hjem for at nedkæmpe simba-opstanden. I Mal d’Africa besøger filmholdet Tshombe i hans eksil i Madrid, hvor han i en spansk avis kan læse, at diktatoren Mobutu har dømt ham til døden.

I Spanien er vi med til hemmeligt møde i den franske modstandgruppe OAS og i Madrid er filmholdet lige forbi og hilse på den berømte commandosoldat Otto Skorzeny. Disse besøg har kun perifer relevans for det øvrige indhold af Mal d’Africa. Til gengæld er Mal d’Africa antageligt den eneste film i verden, hvori Otto Skorzeny, Moïse Tshombe, Ian Smith og Siegfried Müller optræder:

Skorzeny

Otto Skorzeny blev verdensberømt for sin spektakulære befrielse af Mussolini i 1943.

tshombe

Moïse Tshombe, Katankas præsident 1960-1963, Congos premierminister 1964-1965.

iansmith

Ian Smith, Rhodesias premierminister 1964-1979.

muller

Siegfried Müller, fører af 52 Commando i Congo.

Mal d’Africa kan ses på google docs. Den er desværre ikke tekstet, men det bør ikke afskrække jer fra at se den.

Til jer, der ikke kender eller har set Africa Addio: Hold jer langt væk fra den amerikanske version! Originalversionen – med engelske undertekster – kan ses på youtube.

***

(Læs også Kongo Müller og Kulturmarxisterne.)

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Afrika, Film, Uncategorized. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s