Kina accepterer Gud

Ifølge en artikel i South China Morning Post (Hong Kong), så kan antallet af kristne i det officielt ateistiske Kina have rundet 50 millioner, fordelt på op mod 40 millioner protestanter og 12 millioner katolikker.

Med omkring en halv million nye proselytter om året, så skal kinesisk protestantisme være verdens hurtigst voksende kirkesamfund. Som en konsekvens af udviklingen har de kinesiske myndigheder derfor planer om at skabe en krist-kinesisk teologi tilpasset “China’s national condition and integrate with Chinese culture.”

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Tro. Bogmærk permalinket.

2 svar til Kina accepterer Gud

 1. Peter Jakobsen siger:

  Det kinesiske kommunistparti ønsker selvfølgelig ikke at tilstå nogen udenlandske magter indflydelse indenfor Kinas eget territorie. For katolikker i Kina er der en officiel “patriotisk katolsk forening”, der er loyal mod regeringen i Beijing. Alene navnet understreger de nationalt bevidste og autoritetstro værdier, som kommunistpartiet ønsker at indprente befolkningen.
  Kommunistpartiet ønsker politisk loyale religiøse samfund, der fremmer partiets egne interesser. Det er blandt andet derfor det ateistiske parti bruger konfucianismen i det kinesiske skolesystem; den er politisk hensigtsmæssig i kraft af sin autoritetstro.

  Al katolsk trospraksis skal gå gennem denne “patriotiske forening” eller foregå i det skjulte. Hvis man ved bare en smule om den oldgamle embeds- og sakramenteologi og hierarkisk-sakramentale kirkeopfattelse, som bærer den katolske kirke, vil denne forening selvfølgelig fremstå som utroværdig i absolut forstand.Jeg væmmes ved tanken om at personer, der ej er mere end slet skjulte embedsmænd i ornat og måske ikke engang døbte, skal forvalte de hellige sakramenter.

  Når jeg læser artikler som denne, kan jeg ikke lade være med at tænke på den protestantiske reformation i Europa, hvor landsfyrsterne allierede sig med bevægelser i tiden for at befæste deres egen magt, mens de gjorde vold på kristi kirke.

  Tænk, at jeg skulle høre udtrykket “at konstruere” teologi. Men det bliver sikkert sjovt at se præcis, hvad de mener.

  • anders sørensen siger:

   Det lyder som om, du ved hvad du taler om. Jeg, og forhåbentlig også andre, ville være glade, hvis du delte lidt mere ud af din viden. Men jeg er ikke enig med din tolkning, af de kinesiske myndigheders anerkendelse.
   Først og fremmest må vi gå udfra, at guds mænd er guds mænd, også i Kina. Men at de kinesiske myndigheder kræver loyalitet fra en minoritet, kunne man måske lære noget af i Vesten. Sålænge der er muslimer i Vesten, var det måske kolgt, at man tvang dem til at anerkende, at de skulle være loyale overfor det land de bor i. For det er bestemt ikke tilfældet.
   Jeg kender ikke meget til det kinesiske kommunist partis holdning til religion, men de kommunistiske partier i Rusland og Ukraine anerkender den Orthodokse Kirkes væsentlige rolle i samfundet, og støtter den rolle kirken har. Nogle vil hævde, at skindet bedrager, men jeg byder altså den anerkendelse velkommen. Det kan være, at det kinesiske kommunist parti er på vej i en tilsvarende retning, og det vil da være et kæmpe skridt fremad.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s