SFI: Danskernes Parti ikke ekstremister

I dag udgav Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI) sin afsluttende rapport om ekstremisme i Danmark.

I forbindelse med projektet har SFI tidligere udsendt en række såkaldte notater, hvori man bl.a. fik beskyldt Danskernes Parti for at hyre gorillaer til at tæve politiske modstandere.

Danskernes Parti politianmeldte SFI for denne grove beskyldning og SFI har ikke blot klogt valgt at fjerne denne fra sin endelige rapport, men også valgt helt at fjerne Danskernes Parti fra sin liste over ekstremistgrupper i Danmark.

I et tidligere notat stemplede SFI også bikerklubben Devils Choice MC som en ekstremistgruppe. Klubben pudsede en advokat på sagen og i sin endelige rapport har SFI fjernet klubben fra sin liste over ekstremistgrupper.

Blandt de femten ekstremistgrupper som SFI mener at have fundet i Danmark, er bl.a. Antifascistisk Aktion, Antiracistisk Netværk, Libertære Socialister og Redox. I sin pressemeddelelse skriver SFI, at sådanne grupper “Alle afviser voldelige og kriminelle handlinger, …

Dermed underkender SFI eklatant sin egen pilot-rapport om ekstremisme i Danmark. Om tæskeholdet Antifascistisk Aktion (AFA) hedder det heri bl.a.:

AFA var derfor fra begyndelsen en venstreekstrem gruppering, der anvendte politisk vold som et centralt værktøj i det politiske virke…

Eftersom AFA fra begyndelsen har anvendt kriminelle metoder…

AFAs mårettede angreb på højreekstremister har gjort gruppen til en både berygtet og frygtet modstander…

Hvad angår volden imellem fløjene, så må det formodes, at AFA
fortsat er en central aktør…

SFI’s pilot-rapport om ekstremisme i Danmark er skrevet af historikeren Chris Holmsted Larsen, der selv er rundet af miljøet. Da det i 2012 blev afsløret, at Enhedslisten i København gav støtte til det røde tæskehold, udtalte Holmsted Larsen, at AFA er “enestående på den yderste danske venstrefløj, da det er den eneste gruppe, der åbenlyst anvender politisk vold som virkemiddel“.

For adskillige år siden havde jeg selv Chris Holmsted Larsen i retten for injurier, så det er ikke umiddelbart en mand jeg har megen fidus til. Men hans opfattelse af AFA bekræftes af indholdet af gruppens eget program (første gang optrykt 1994 i bogen De Autonome). Heri lyder et centralt afsnit:

Skal vi slås?!
Og så er der en anden ting, der adskiller os fra den øvrige venstrefløj, nemlig at vi ikke nøjes med at snakke om militante midler, men også af og til tager dem i brug. Når det f.eks. gælder fascister og nazister, vil vi aldrig lade dem holde møder eller demonstrationer offentligt, og hvis det kræver et slagsmål at stoppe dem, er vi parate til at tage det.

Så sent som i år bekræftede Antifascistisk Aktion på skrift, at man vil bruge vold i sin politiske kamp. Igen truer man politiske fjendebilleder med at ville “angribe deres strukturer” og afviser atter skarpt, at “kampen udelukkende må føres med lovlige midler“.

Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor SFI frikender Antifascistisk Aktion for at være en erklæret voldelig organisation, når nu beviserne for det modsatte faktisk er både klare og nemme at finde. Men tillykke til Danskernes Parti og Devils Choice MC for nu at være renset for SFI’s tidligere beskyldninger.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i SFI. Bogmærk permalinket.

6 svar til SFI: Danskernes Parti ikke ekstremister

 1. Anders Sørensen siger:

  Det er vel Vestens død, at der ingen ekstremister er tilbage? Kig på Ukraine(begge sider af fronten), og kig på de ISIS frivillige.

  • Morten Borup siger:

   Jeg vil mene, at der i Ukraine er masser af ekstremister på begge sider af fronten, men det kommer selvfølgelig an på, hvordan vi definerer ekstremisme. I SFI’s arbejdsnotat fra september 2013 fremgår det, at ekstremisme er ikke at anerkende ideologien bag det “liberale demokrati”.

   • Morten Borup siger:

    Hov, vi skal vist have endnu en definition på det rette. Ved ‘Vesten’ forstår jeg også ukraine som en del.

   • anders sorensen siger:

    Min lille pointe var blot, at der er nogle der er rede til dø for det mener er deres. Jeg kender ikke den akademiske verdens definition af ekstremisme. Men at være ekstrem, er vel det samme som at ville ‘gå hele vejen’.
    Ukraine er ikke en del af vesten, men en del af Europa.

 2. Morten Borup siger:

  Det skal med, at SFI’s første arbejdsnotat blev udsendt sidste år, mens kommunalvalgkampen, hvor Danskernes Parti stillede op, var i fuld gang. Notatet bar præg af at være nedkradset i største hast på grundlag af anonyme informanter, som man havde fundet på den voldsberedte del af venstrefløjen. Pressen tog omgående SFI til sig som sandhedsvidne, og lancerede med notatet i hånd en kampagne mod DP.

  Nu, hvor SFI har trukket sine beskyldninger mod DP tilbage, er det vist på tide med en officiel undskylding, da løgnagtighederne uden tvivl har haft betydning for valgets udkomme. Det er vist aldrig før set, at staten har udpeget eet af de opstillede partier i en valgkamp som ekstremistisk og associeret det med voldsanvendelse.

  • Martin Kasler siger:

   Op til kommunalvalget 1993 producerede og viste det statslige TV2 udsendelsen “De skjulte bånd”, hvori man beskyldte det opstillede parti PDN for ekstremisme, vold og bombedrab. Så jeg synes ikke man kan sige, at det er første gang staten spreder valggift mod opstillede partier. Og jeg er temmelig sikker på, at det heller ikke bliver sidste gang.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s