Økonomisk krig hindrer genrejsning af EU

Den russiske boykot har ramt den store norske lakseindustri med en forhammer”, skriver Berlingske Tidende, der samtidig kan fortælle, at Færøerne just har indgået en lukrativ aftale med Rusland om øget eksport af netop fisk og lakseyngel.

Samtidig advarer Den Europæiske Centralbanks direktør om konsekvenserne af EU’s økonomiske krig mod Rusland for eurozonens økonomiske genrejsning:

Mario Draghi, ECB’s præsident, kaldte forrige uge Europas genrejsning for »svag, skrøbelig og ujævn« og advarede imod, at sanktioner og modsanktioner mellem Vesten og Rusland var blandt de største risici for eurozonens økonomi.

Andre økonomer er

… enige om, at det ikke er handelssanktionerne som sådan, der i sig selv vil kvæle den europæiske genrejsning. Dertil er den russiske økonomi ganske enkelt ikke stor nok.

Men:

Udviklingen har medført et markant fald i den såkaldte ZEW-indikator over økonomisk optimisme, der i juli faldt til 8,6 point fra 27,1 point. Økonomer, som Reuters forinden havde talt med, havde forventet et mindre fald til 18,2 point, skriver nyhedsbureauet.

»Frygten er tilbage,« siger Carsten Brzeski, en økonom ved banken ING til Reuters.

Ifølge Philipp Schröder betyder voksende pessimisme »rigtig meget«, – og ikke kun sanktionerne, men også urolighederne i Europas nærområde – i Libyen, Gaza, Syrien, Irak foruden Ukraine – spiller negativt ind.

»En økonomi er en cirkulær aktivitet. En udgift, når du køber noget, er en andens indkomst. Det vil sige, at alle har glæde af aktivitet. Problemet, når der er krig og ustabilitet, er, at alle holder igen, og den cirkulære aktivitet svækkes,« forklarer Schröder, der mener, at det præcis er det, der er sket i Europa i de seneste måneder.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i EU, Rusland. Bogmærk permalinket.

Et svar til Økonomisk krig hindrer genrejsning af EU

  1. anders sørensen siger:

    Det mest tossede ved sanktionerne er, at de ikke hjælper, Rusland har stadigvæk vækst. Især de vigtige energisektor og banksektor skulle rammes, ved at sørger for at lån ikke kunne refinansieres eller optages. Men det russiske erhvervsliv har blot vendt sig mod det kinesiske lånemarked og mod de bugnende fonde, som Rusland selv har. Iøvrigt en udvikling der er sket gennem en række år. Det er rigtig dumt, at prøve at ramme en rig mand på pengepungen, især hvis man selv ingen har. Følgende tal viser hvor kernesund den russiske økonomi er, http://russia-insider.com/en/business_putin/2014/09/14/03_18_21/budget_surplus_highest_7_years_and_debt_all_time_low. Jeg tror ikke, at det er forkert hvis jeg hævder, at det samme tal kan intet andet land vise, måske med undtagelse af de små skattely som Jersey.
    Men det er måske dobbelt ærgeligt for europæisk erhvervsliv, for Rusland er igang med at modernisere økonomien og infrastrukturen. Der kunne være mange penge at hente for Europa, men nu bliver det altså svært.
    Når tingene falder til ro igen, bliver Novorossiya, det næste spændende sted for investeringslystne.
    Området er rigt på råstoffer, og pengene til genopbygning og modernisering, skal russerne nok låne dem.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s