USA på vej i lommen på Kina?

Det amerikanske eksperiment har vist det umulige i et offentligt tilbud til borgerne, som koster 25% af BNP, når et flertal af selv samme borgere ikke vil betale mere end 20%.
Jørgen Ørstrøm Møller

I skrivende stund arbejder magthaverne i Washington og Bruxelles på at omdanne USA og EU til et transatlantisk frihandelsområde. Forhandlingerne om the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) blev påbegyndt i 2013 og aftalen skulle have været underskrevet sidste år. Men da den blev mødt med hård modstand fra EU’s interne NGO-vælde, er TTIP-aftalen blevet udskudt til her i 2015.

TTIP: USA og EU slået sammen til et transatlantisk frihandelsområde.

Pudsigt nok, så forudsagde den danske økonom og tidligere topdiplomat Jørgen Ørstrøm Møller tilbage i 2010, at teknisk set så vil USA antageligt gå bankerot i år. Som han den gang forklarede:

Min subjektive vurdering er, at det, der vil ske på et eller andet tidspunkt omkring 2015, er, at USA vil informere sine udenlandske kreditorer om at landet ikke længere er i stand til at afdrage på gælden og betale renter…
Hvis kreditorerne går med til at afskrive noget af gælden, så er USA teknisk set gået bankerot.

Om USA går bankerot i år eller senere, er ligegyldigt for Jørgen Ørstrøm Møllers analyse, der bygger på kombinationen af størrelsen af USA’s gældsbyrde og Washingtons politiske uduelighed. Som Ørstrøm Møller forklarede kort før den amerikanske kongres i 2013 for fyrretyvende gang siden 1960 hævede gældsloftet:

Begge lejre i Kongressen virker totalt virkelighedsfjerne. Der er ingen som helst udsigt til, at nogen af partierne endsige præsidenten ser i øjnene, at man kører med en samfundsmodel, som man ikke vil betale for. Før de tager stilling til det, er det ret ligegyldigt, hvad de gør af krumspring.

Ifølge Jørgen Ørstrøm Møller så vil USA’s kommende ‘tekniske bankerot’ ikke få de store økonomiske konsekvenser. Landets største udenlandske kreditor er Kina, der ingen interesse har i at lade det amerikanske marked gå rabundus. Kina vil derfor uden tvivl gå med til en art gældssanering af USA. Men til en alvorlig politisk pris, thi “Kina vil få en de facto form for vetoret over USA’s økonomiske politik“, som Ørstrøm Møller udtrykker det.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i EU, Kina, USA. Bogmærk permalinket.

Et svar til USA på vej i lommen på Kina?

 1. anders sørensen siger:

  Den amerikanske stat går ikke bankerot, for FED(USAs nationalbank) kan til enhver tid opkøbe statens gæld, den såkaldte Quanntitative easing(QE), det samme sker iøvrigt i Europa. Det lyder jo godt, men problemet er, at der sendes mange penge ud på markedet og derfor stiger kurserne på f.eks. aktier og obligationer. Men det betyder, at afkastet falder på obligationer (renten falder), og det dermed bliver mindre attraktivt at investere, og pengene flytter. Et eksempel fra nutiden er, at græske statsobligationer giver det samme som russiske statsobligationer – lidt over 10 pct. pr.år. Ingen er itvivl om riskoen for en græsk statsbankerot, mens Rusland er et af de lande i verden med lavest statsgæld – http://www.bloomberg.com/quote/GGGB10YR:IND, http://www.tradingeconomics.com/russia/government-bond-yield. Investorene flytter pengene til det russiske markedet – http://money.cnn.com/2015/03/30/investing/russia-markets-time-to-buy/index.html. Aktier stiger kraftigt, under en QE, men ser man på hvad virksomheden rent faktisk tjener ind, Price/earning, så hænger det ikke sammen. Mao. det skaber en boble. Så mange andre ting i USA kan gå fallit – firmaer, byer og banker. Det vil også ske.
  Et andet problem ved de lave renter er, at pensionfonde/selskaber, f.eks. PFA, er forpligtet til at placere en hvis procendel i “sikre” statsobligation, samtidig med at de skal give deres kunder(kommende pensionister) et afkast, så de kan få en alderdom med velstand. Hvis der ikke kan sørges for et vist afkast, så kan kunderne heller ikke få en alderdom med velstand. Så QE, flytter altså problemet fra nu til senere, men løser det ikke.
  Iøvrigt har Kina ikke en stor procentdel af den amerikanske statsgæld –
  http://bonds.about.com/od/bondinvestingstrategies/a/Chinadebt.htm – 7,2 pct. og den er faldende, og Japan har igen overtaget førstepladsen som udenlandsk kreditor til den amerikanske stat.
  For Japan og Kina handle det om, at holde den amerikanske USD på det højt niveau, således at deres egne industrier får en fordel på det amerikanske markedet, relativt lave priser. Så Kina og Japan bruger allerede amerikansk økonomi til egen fordel. http://useconomy.about.com/od/monetarypolicy/f/Who-Owns-US-National-Debt.htm
  Men hele den hvide verden, inkl. Rusland/Østeuropa får et gigantisk økonomisk problem efter 2020, når babyboomers/´68´ere for alvor har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, og yngre generationer skal forsørger dem og deres hedonistiske livsstil – retten til det gode liv.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s