Islamisk Stat i Centralasien

Siden Islamisk Stat (IS) i 2014 udråbte Afghanistan som del af sit kalifat, har det svirret med rygter om, at enheder fra Taliban, der bekriger den amerikansk støttede regering i Kabul, skulle have sværget troskab til de grusomme mujahediner fra Mellemøsten.

Under et besøg i Washington i sidste måned, bekræftede den nyvalgte afghanske præsident, Ashraf Ghani, at IS  er i landet “sending advance guards to southern and western Afghanistan to test for vulnerabilities“.

Ifølge russiske efterretningskilder er IS også aktiv i den nordøstlige del af Afghanistan og truer nabolandet Tajikistan.

Tajikistan har dog ikke til sinds at lade sig indrullere i noget kalifat. Landet har just indgået en aftale med Rusland om militær bistand for 1,2 milliander US-dollars. Det skriver Russia Today.

Rusland og Tajikistan er begge medlemmer af den eurasiske militærorganisation SCO, der blev stiftet 2001 i Shanghai. Foruden Rusland og Tajikistan så omfatter SCO tillige Kina,  Kasakhstan, Kirgisistan, og Usbekistan.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Counter Jihad, Rusland. Bogmærk permalinket.

3 svar til Islamisk Stat i Centralasien

 1. anders sørensen siger:

  Når nu USA en gang ud i fremtiden indser, at det ikke kan opretholde et stabilt styre i Afghanistan, så får Kina og Rusland sat skik på landet. De to store nationer har begge interesse i et stabilt Afghanistan. http://www.eastasiaforum.org/2014/10/17/the-future-of-the-shanghai-cooperation-organisation/
  I forbindelse med SCO-konferencen i sep.2014 var Afghanistan også inviteret. Hvad der lå alle SCO-medlemslandene på sinde var, at komme den store opiumsproduktion i Afghanistan til livs. Så når de amerikanske tropper forlader landet, bliver der sat en stopper for det, og dermed også stor indtægtskilde for Taliban.
  I 2005 søgte USA om observatørstatus, men det blev dem nægtet http://www.theguardian.com/commentisfree/2006/jun/16/shanghaisurprise

  • Martin Kasler siger:

   Jeg tror, at du får ret, Anders. USA bliver ved med at gøre den samme fejl. Man fører krig med den ene hånd og forsøger at ‘nationsbygge’ med den anden. Senest presser amerikanerne på for såkaldte kvinderettigheder i Afghanistan. Det må præsident Ashraf Ghani gå med til for at sikre sig USA’s militære støtte mod Taliban (og snart også Islamisk Stat), men det vil undergrave hans position blandt landets mange klaner og bjergstammer.

   Rusland og (især) Kina fører derimod klassisk realpolitik, hvor man ubetinget støtter dem der sværger dig troskab (sådan sat på spidsen). Det er et sprog alle andre end liberaldemokratiske Vesten forstår og respekterer. Det er faktisk utroligt at studere den kolde krigs historie og opdage, hvor mange trofaste allierede USA – direkte eller indirekte – fik undergravet, væltet eller myrdet (Trujillo, Batista, Tshombe, Diem m.fl.) blot for at få kastet de pågældende lande ud i kaos eller i fjendens arme.

   De har ikke lært noget. Amerikanerne. De vil tabe Afghanistan og dermed enhver reel indflydelse i Centralasien. Dermed er den liberale verdensordens dage talte, thi den der sidder på Centralasien sidder på Silkevejen; den der sidder på Silkevejen sidder på fremtiden (hvis jeg må parafrasere Mackinder).

   • anders sørensen siger:

    Tak for skulderklappet.
    Jeg deler dine egne forudsigelser. ¨
    Jeg tror også, at du enig i, at det er godt for Danmark og Europa – der er en fremtid, hvor mørkt det end ser ud fornuværende.
    Personligt frygter jeg, at USA ikke vil give slip på Europa og dets visioner for Eurasien.
    Dvs. ikke erkende nederlaget og trække sig tilbage. Det kan føre til atomkrig.
    Faren er måske langt størrere nu end under den “kolde krig”, for realismen synes fuldstændig forsvundet for USAs lederes horisont.
    Kan den amerikanske tilbagetrækning foregå uden de store ydmygelser, så vil Europa opleve en økonomisk, kulturel og ikke mindst kristen opblomstring, der ikke har set siden dannelse af Frankerriget, dvs. Vesteuropas skabelse.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s