USA truer freden i Ukraine

Knap var våbenhvilen i februar mellem separatisterne i Novorossiya og kup-regeringen i Kiev underskrevet, før NATO sendte soldater til Ukraine for at træne oligarken Petro Poroshenkos såkaldte nationalgarde.

Poroshenko er formelt Ukraines præsident, men udfordres i det centrale Ukraine af den jødiske oligark Ihor Kolomoisky, hvis frivillige bataljoner har båret langt den største byrde i Kievs krig mod Novorossiya.

Allerede i slutningen af februar sendte NATO 70 britiske militærrådgivere til Ukraine for at træne Poroshenkos nationalgardister. Disse er nu blev forstærket med omkring 300 amerikanske faldskærmsjægere. Her for få dage siden meddelte Canada, at man vil sende 200 soldater afsted.

Samtidig med NATO’s oprustning i Ukraine, så har en bølge af mord og mystiske dødsfald ramt kritikere af Poroshenkos kup-regering.

Udviklingen skal ses i lyset af, at USA tilsyneladende gør alt hvad man kan for at undergrave våbenhvileaftalen mellem Kiev og Novorossiya. Det umiddelbare formål synes at være, at få krigen igang igen så man – stik imod fransk-tysk ønske – får en undskyldning til at levere våben til Poroshenko og dermed tvinge Putin til direkte at støtte Novorossiya militært.

Hvad krigshøgene i Washington derefter forventer, fremstår ikke klart. Men deres langsigtede ønske er “to drive back Moscow’s influence in the region and destabilize Putin’s power. For them, the dream outcome would be regime change in Moscow“, skriver Der Spiegel i en artikel, der detaljeret afdækker hvordan amerikanerne igen og igen forsøgte at sabotere fredsforhandlingerne i Minsk.

Polen har tidligere meddelt, at de også ville sende tropper til Ukraine. Men indtil videre har ingen andre EU-stater end Storbritannien sendt tropper afsted.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Ukraine, USA. Bogmærk permalinket.

2 svar til USA truer freden i Ukraine

 1. anders sørensen siger:

  De atlantistiske handlinger er svære at finde mening i, endsige konsistens, ditto er de ukrainske.
  Det ligner forsøg på, at få Putin til at fare i flindt og handle overilet, f.eks. ved støtte Novorossiya militært. Men indtil videre holder våbenhvile aftalen. Jeg tror også, at den vil holde, for Rusland synes fast besluttet på, at nærme sig Tyskland og omvendt kommer der også positive toner fra Tyskland, som resten af EU, f.eks. Merkels nylige udtalelser, om at man ønsker en frihandelsaftale med Rusland – http://www.dw.de/меркель-допускает-создание-зоны-свободной-торговли-с-россией/a-18390857.
  Poroschenko synes, at have vundet den interne magtkamp mod Kolomoysky og de frivillige batallioner.
  – Kolomoysky er blevet afsat som guvenør i Dnerpropetrovsk. Efter at hans folk i marst besat det delvist statslige selskab, Ukrnafta, hvor Kolomoysky har en stor aktiepost(43 pct.), blev Kolomoyskys arrogance simpelthen for åbenlys. I første omgang fik det ingen konsekvens, andet end at Poroschenko gav Kolomoysky en næse, for at have overfuset en journalist fra Radio Svoboda. Men den amerikanske ambassadør, Pyatt, støttede op om Poroschenko, og ringede personligt til Kolomoysky. Få dage efter, trak Kolomoysky sig som guvenør i Dnerpropetrovsk.
  Det ser til gengæld ud til, at Kolomoysky´s forretningsimperium (Privat-gruppen) er blevet fredet. Således har den ukrainske nationalbank, for nyligt lånt Privatbank et stort beløb, alternativt kunne banken være blevet nationaliseret – http://business.vesti-ukr.com/96489-nbu-vydelil-ewe-1-22-mlrd-grn-privatbanku.
  – Efter at Kolomoysky blev pacificeret gik det rigtig hurtigt for Poroschenko, om at stramme grebet og få luget ud i “rebelsk” kræfter. De frivillige batallioner fik valget mellem at lade sig indrulle i hæren eller lade sig opløse – http://vesti-ukr.com/pridneprove/96690-batalon-krivbass-raspustili-bojcy-hotjat-derzhatsja-vmeste, http://vesti-ukr.com/donbass/95916-v-peskah-voennye-potrebovali-u-bojcov-oun-sdat-oruzhie, http://vesti-ukr.com/donbass/95893-bojcy-pravogo-sektora-ushli-s-peredovoj. Mig bekendt har Azov-batallionen i Mariupol endnu ikke ladet sig indrulle i den ukrainske hær, og kæmper stadigvæk med Novorossiya styrkerne øst for Mariupol.
  – Yarosh har fået en retræte stilling, som rådgiver for den ukrainske generalstab – http://vesti-ukr.com/strana/95199-dmitrij-jarosh-stal-sovetnikom-glavnokomandujuwego-vsu.
  Tidligere har Yarosh forsøgt at lave en alternativ generalstab, med hovedsæde i Dnepropetrovsk.
  Men også han, er nu kommet ind under Poroschenko. Som rådgiver, har han retten til at blive hørt, men ingen beføjelser.
  Det er min overbevisning, at Poroschenko nu sidder meget tungt på magten i Kiev, og har fuld kontrol med både efterretningsvæsenet og hæren. Rygterne går endvidere, at Yatseniuk(PM) er den næste der udrenses. Det giver ham samtidig muliughed for, at indgå en fredsaftale. Det tror jeg, vil ske. Følgende artikel hævder, at Poroschenko allerede har opgivet Donbass/Lugansk – http://www.forbes.ru/sobytiya/vlast/284619-donbass-rossiiskii-putin-rasskazal-o-neozhidannom-predlozhenii-poroshenko.
  Krigsretorikken fra Novorossiya synes dæmpet, og den karismatiske Zakhachenko er villig til en folkeafstemning om Novorossiyas fremtid – han kender godt resultatet. http://rusvesna.su/news/1429215269
  Så jeg tror ikke, at USA og deres atlantiske partnerne(Polen, de baltiske lande, Rumænien, Canada og England) får held med deres forhavende.
  Hvad vil der så ske med Ukraine i fremtiden? http://fortruss.blogspot.com/2015/04/chinas-new-silk-road-offers-chance-for.html.
  Idag starter trepartforhandlingerne om den økonomiske del af Ukrianes associationsaftale med EU. http://www.dw.de/украина-россия-и-евросоюз-возобновят-переговоры-о-зоне-свободной-торговли/a-18383788. Optakten til Maidan revolutionen var, netop associationsaftalen, hvor Rusland blev nægtet at deltage i forhandlingerne.
  Yanokovich havde en drøm om, at Ukraine skulle være bindeled mellem Øst og Vest. http://edition.cnn.com/2010/WORLD/europe/02/25/ukraine.yanukovich.inauguration/index.html.
  Putin havde en drøm om en frihandelszone fra Lisabon til Vladivostok. http://www.spiegel.de/international/europe/from-lisbon-to-vladivostok-putin-envisions-a-russia-eu-free-trade-zone-a-731109.html.
  Måske er et stort Euratisk samarbejde ved at tage sin form? I så fald er det Europa der bliver trukket henimod det reaktionære Rusland og ikke Rusland der bliver trukket mod det liberalistiske Europa.

 2. anders sørensen siger:

  Jeg skrev tidligere, at der tilsyneladende var et kompromis ml. Poroschenko og Kolomoysky, og det er givetvis rigtigt, men Poroschenko lavede en bommert af rang. Han udpegede de georgiske Saakashvili som guvenør i Odessaregionen, istedetfor Kolomoysky´s mand Igor Mace, i slutningen af maj. Hvis man ellers kender bare lidt til Saakashvili, så ved man, at han har en evne til at lægge sig ud med alt og alle, og ingen politisk sans har. Det samme er naturligvis sket i Odessa – sputniknews.com/politics/20150906/1026655652/ukraine-saakashvili-kolomoiskyi-row.html.
  Det ligner Kolomoyskys mulighed for et modangreb på Poroschenko, og det kan blive alvorligt.
  Kolomoysky bør beundres for at være en overlever, og ovenikøbet en underholdende overlever. Han kæmper for hvad han anser som sit, Syd- og Østukriane.
  Personligt ser jeg ham helst fjernet fra denne jord.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s