Tyrkiet og Saudi Arabien trodser USA

USA’s håbløse indsats mod Islamisk Stat har nu fået de to sunni-muslimske sværvægtere Tyrkiet og Saudi Arabien til at gå sammen om at støtte den syriske rebelhær Jaish al-Fatah.

Jaish al-Fatah er en paraplyorganisation, der bl.a. tæller grupper som Jabhat al-Nusra, Ahrar al-Sham og Jund al-Aqsa. Især Jabhat al-Nusra anses for ikke at være et hak bedre end Islamisk Stat og er tidligere blevet bombet af USA.

Ligesom Tyrkiet og Saudi Arabien, så er Jaish al-Fatah sunni-muslimsk og formålet med de to landes støtte til organisationen er da heller ikke kun at bekrige sunni-muslimske Islamisk Stat, men at vælte det alawit-muslimske styre i Syrien, der støttes af shia-muslimske Iran og ortodokse Rusland.

I sin panik over iranernes atomprogram synes USA på afgørende vis at have skubbet sine traditionelle allierede i den muslimske verden fra sig:

There have been complaints from the Saudis that the US, needing the support of Shia Iran against Isis in Iraq, and hopeful of an accord over Iran’s nuclear programme, is becoming less interested in the removal of Tehran’s client regime in Damascus.

Further evidence of dissatisfaction over the US approach among Sunni states came yesterday with the news that King Salman has withdrawn from a summit with Barack Obama at the White House on the Iran nuclear talks this week: he will be represented instead by Crown Prince Mohammed bin Nayef. Of the six heads of Gulf States invited, only the emirs of Qatar and Kuwait are now due to attend.

Således skriver The Independent i en detaljeret artikel om den seneste udvikling i området.

Det er nok for tidligt at konkludere, at USA ligefrem har tabt NATO-partneren Tyrkiet og OPEC-giganten Saudi Arabien. Men der er skam håb forude. Ifølge tidligere stabschef for Colin Powell, oberst Lawrence Wilkerson, så er USA ikke længere i stand til at agere kyndigt og kompetent på verdensscenen.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i USA. Bogmærk permalinket.

2 svar til Tyrkiet og Saudi Arabien trodser USA

 1. anders sørensen siger:

  Den muslimske verden er altid er sted, hvor man kan brænder nalderne gevaldigt.
  Hvorfor er Iran blevet så interessante for USA, at de brænder andre broer? Rusland og Kina har i lang tid haft tætte forbindelser. 2) Landet gemmer på enorme mængder af fossile brændstoffer. 3) Iran kunne muligvis blive en mulig storekspotør til det europæiske gasmarkedet. Jeg tror, at Atomprogrammer spiller en mindre rolle, for de iranske ledere virker relativt realistiske og styret er stabilt.
  Hvorfor begynder vi at være vidne til en mulig splittelse mellem USA og Saudi Arabien? Den oprindelige alliance gik på, at Saudi Arabien sikrede olieforsyninger til Vesten, mod at USA sørgede for Saudi Arabiens sikkerhed og velstand. Kissinger og Nixon synes i sin tid, at have lavet en genistreg, ved at gå fra en USD. der var baseret på guld, til at sikre at al oliehandel foregik i USD. Energi er hvad velstående samfund har brug for, ikke guld.
  Men alliance mellem det frivole Vesten og det dybt religiøse Saud, byggede også på en gensidige forståelse af, at det var Saud der kontrollerede oliemarkedet igennem OPEC. Med de nye teknologier som “horisontal drilling” og “fracking”, så USA muligheden for at gøre sig uafhængig af energiforsyninger udefra, og dermed også gøre sig uafhængig af Saud. Problemet er blot, at man stillede spørgsmålstegn ved Sauds og OPECs dominans.
  I løbet af få år, fordoblede USA sin produktion og Canadas produktion øges med 50 pct.
  Mit gæt er, at dette forsøg på, at stille spørgsmål ved OPEC og Sauds rolle, har gjort Saud godt gale i skralden.
  Da oliepriserne i efteråret 2014 faldt kraftigt, var de første gæt på, at USA og Saudi Arabien havde lavet en alliance for at tvinge Rusland i knæ. Gættet var forkert, fordi der ikke var taget højde for, at russisk olieproduktion er næsten ligeså billig som arabisk.
  Men en “oliekrig” var der, og er der, for udmeldingerne fra Saud og de andre arabiske lande var, at man ikke havde tænkt sig, at sænke olieproduktion, hvilket OPEC normalt ville gøre, når priserne falder kraftigt(OPEC´s eksistensberettigelse). Nogle skulle altså presses ud af markedet.
  Hvem? De svage/små og dyre, som er den amerikanske skiferolie og canadisk tjæresand.
  Så mit gæt er, at grundet amerikansk overvurdering af skifereventyret, så har USA ikke vist hensyn til sin “allieret”, Saud. USA kunne alternativt lagt en dæmper på skifereventyret, udstedt færrere tilladelser o.lign. USA undergravede altså sin egen “allieret” og det gør man naturligvis ikke uden konsekvenser.

  • Martin Kasler siger:

   Dit gæt er rigtigt, Anders. I hvert fald er det alment kendt i oliebranchen, at suadierne skruede op for oliehanen for at slå bunden ud af det amerikanske skifereventyr, inden det fik økonomiske ben at gå på. Ingen er heller i tvivl om, at Saudi arabien vil gå af med sejren.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s