Fondsdirektør Holdt lånte af egen fond

Har man fulgt lidt med her på RR, så har man nok bemærket, at jeg gentagne gange har spurgt Jacob Holdt efter navnene på de fire øvrige bestyrelsesmedlemmer, der burde have været i fonden “Humanitarian Aid to Africa”.

Dette spørgsmål har Jacob Holdt ikke villet svare på, hvorfor jeg har luftet den mulighed, at fonden måske aldrig eksisterede på andet end papir. Men søg og du skal finde, som den gode bog lærer os. Der var faktisk en fond. Fraset Jacob Holdt, der var født medlem, udgjordes dens bestyrelse af:

Niels Jørgen Holdt, bestyrelsesformand.
Søren B. Henriksen.
Vibeke Rostrup Bøyesen.
Kitte Fennestad.

Nu kan det så undre, hvorfor Jacob Holdt har ønsket at skabe mystik om, hvem der sad i bestyrelsen i den fond, han ellers ynder at henvise til. Måske hænger det sammen med, at Niels Jørgen Holdt var hans bror, Vibeke Rostrup Bøyesen hans hustru og Kitte Fennestad en nær veninde. Erhvervsadvokaten Søren B. Henriksen var, ifølge Jacob Holdt, også en nær ven.

Ifølge Jacob Holdt blev fonden oprettet for at kanalisere overskuddet fra hans succesfulde bog Amerikanske Billeder videre til humanitær bistandhjælp i Afrika. Økonomisk startede fonden da også godt ud med en formue på lidt over en halv million kroner.

Men i virkeligheden strømmede pengene tilbage til Jacob Holdt. Som fondens direktør betalte den ham en årsløn på omkring 60,000 kroner, ligesom fonden, der havde til huse på Holdts privatadresse, betalte husleje til Holdt.

I 1981 udlånte fonden over 350,000 kroner til et af Jacob Holdt anpartsselskaber og forpligtigede sig samtidig til at købe Holdts anparter i samme selskab til den pålydende (i modsætning til reelle) værdi.

Men nu var det jo en humanitær fond, så nogle penge måtte jo gå til andet end Jacob Holdt og hans selskaber. I 1981 sendte man et beløb på under 20,000 kroner til Afrika. Så Jacob Holdts fond gav skam en skærv til Afrika.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Jacob Holdt. Bogmærk permalinket.

9 svar til Fondsdirektør Holdt lånte af egen fond

 1. diversen siger:

  Lystløgner. Det er tæt på med det du skriver.

  • Martin Kasler siger:

   Det tror jeg næppe. Hvem er du?

   • Hans Und siger:

    Et gæt. Diversen mener det er godtgjort Holdt er lystløgner.

   • dbiversen siger:

    Undskylder hr. Kasler. Jeg formulerede mig ikke klart. Jeg tænker naturligvis på hr. Holdt. Lystløgner er måske også lige hårdt nok overfor hr. Holdt – med mit sparsomme kendskab til ham. Gonzo journalist er nok et bedre dækkende ord.

    • Martin Kasler siger:

     Man skal ikke godkende indlæg sent på natten. Eller i hvert fald ikke replicere på dem 🙂

     I mine yngre dage var jeg en stor fan af Gonzo-journalistikkens skaber og måske eneste ægte udøver, Hunter S. Thomson. Jeg tror han lærte en tidlig lektie da han blev afsløret i, at dække over hvorfor og hvordan han fik klø af Hells Angels. I alle hans senere bøger og artikler (som jeg har læst) synes jeg ikke, at det som læser var vanskeligt at skelne, hvornår vi var ovre i anekdoterne og hvornår vi er tilstede ved en faktisk hændelse.

     Med Jacob Holdt er det noget helt andet. Her er tale om systematisk og bevidst løgn.

 2. Hans Und siger:

  Det undre mig egentligt ikke, dog stadig med forbehold for, at der er sket en endelig oprettelse,
  Denne er, venligt fortolket, først på plads med de registreinger der følger af, at fonden var erhvervsdrivende.

  Men med det vi nu ved så har Holdt muligvis et langt alvorligere problem, selv hvis spørgsmålet om registrering blot er blevet “glemt”. Man må nemlig formode, ifølge de papirere Holdt selv har offentliggjort, at det aktiv der blev skudt ind i fornden var Amerikanske Billeder som sådan. Udover eventuelle kontante beløb.

  Indskud i en fond er uigenkaldelige. Hvad angår Amerikanske Billeder som kunstværk, så har skaberen af værket visse rettighed, som ikke kan bortgives. Men man må jo forstå Holdts konstruktioner således, at alle andre rettigheder først er overdraget til hans ApS og siden til fonden, hvorfra de ikke kan bortgives. Så Holdt burde gennem alle årene have betalt et eller andet til fonden for brug af de rettigheder som tilhører fonden. Igen ifølge Holdt så blev fonden nedlagt 1988. Og hvor forsvandt aktivet så hen? I hvertfald har Holdt benyttet det i foredrag og kan jo ikke have betalt royalties til en fond der er nedlagt. På den anden side kan det jo forholde sig sådan, at Holdt blot har benyttet de rettigheder han ikke kan bortgive, og i så fald er der ikke nødvendigvis foregået noget kriminelt overfor fonden.
  Men det kan Civilstyrelsen, der er myndighed på området, vel afklare gennem en nærmere undersøgelse og ellers foretage det vidre fornødne, såsom en politianmeldelse, hvis der er grundlag for det.

  • Martin Kasler siger:

   Jeg har læst lidt op på advokaten Søren B. Henriksen og han synes kompetent og hæderlig. Tror du han ville lægge navn til en “papir”-fond? For du har ret i, at vi stadig mangler at se den endelige godkendelse.

   • Hans Und siger:

    Med den dokumentation du utvivlsomt har, at fonden har uddelt penge til nogle negere og indgået retshandler med Holdts ApSer, så kan fonden sammen med vedtægterne godt siges at være oprettet. Det kan så være, at man ikke har foretaget de registreinger man skulle. Den juridiske person genkendes ikke på masken, men på de faktiske dispositioner. Der er så yderligere uløste problemer i, at det tilsyneladende er et kunstværk (og ophavsretten til det) der er indskudt som aktiv. Og efterfølgende påstår Holdt så, at fonden er blevet nedlagt. I så fald, i mangel af spor efter en konkurs, må det betyde, hvis Holdt undtagelses vist skulle være sanddru, at man er havnet på den konklusion, hos myndigheden, at fonden aldrig er blevet faktisk oprettet.

    Der er masser af tricky spørgsmål her og indtil videre er det egentligt blot afklaret, at der er tricky spørgsmål.

    Mht SBH så har han på det tidspunkt været ramt af Holdt på den ene side og den anden, af det forhold, at han var fuldmægtig og som sådan har skullet følge ordre fra sin chef.

 3. Pingback: Holdt som fondsfupper | Undskabens Hotel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s