Dagens Holdt

Takket være min bloggerkollega Hans Und på Undskabens Hotel, er jeg blevet opmærksom på et indlæg, som Jacob Holdt i september skrev på Facebook.

I sit indlæg forklarer Holdt om, hvordan han i 1980’erne selvudgav Amerikanske Billeder i USA. Ifølge Holdt blev projektet en fiasko som han tabte mange penge på:

… i en tid hvor dollaren var så lav at jeg havde svært ved at betale Nørhavens regninger på over en halv million kroner ved hvert genoptryk. Men på den måde – samt ved direkte salg til mine elever i universiteterne og lidt i universitetsboghandlerne – endte Per Nørhaven med at sende enten 3 eller 4 skibsladninger hver med et genoptryk på 15.000 bøger over til mig. Da han gik konkurs mistede jeg for en kvart million kr. forudbetalte og allerede trykte bøger ligesom jeg mistede for over 120.000 kr da Inland Book Distributors gik konkurs.

Jacob Holdts forklaring er som sædvanlig i strid med sandheden. Det er muligt, at han tabte penge på konkurserne af distributøren Inland Books og trykkeriet Nørhaven. Men de to virksomheder gik konkurs i henholdvis 1996 og 2008 og havde altså ikke det fjerneste med salget i 1980’erne i USA af Amerikanske Billeder at gøre.

I modsætning til, hvad Jacob Holdt påstår, så var dollarkursen i 1980’erne ikke lav. Den var tværtimod ekstrem høj. Da han i 1985 udgav Amerikanske Billeder i USA, slog dollaren med 12,43 kr faktisk alletiders rekord. Med en dansk trykker og en amerikanske distributør havde Jacob Holdt altså rigtigt gode muligheder for at tjene rigtig gode penge i USA. Men salget i USA gik ikke forrygende, markedets størrelse taget i betragtning.

Dog indtjente Jacob Holdts bog i både ’86 og ’87 lige så meget i USA, som den i de helt gode år ’79 og ’80 havde gjort i Danmark. Problemet for Holdt var, at alle disse gode penge gik til at betale fonden hjemme i Danmarks gæld. Dette problem løste Holdt ved ganske simpelt at lukke fonden i Danmark og overføre alle “aktiver og passiver” til en ‘non-profit’ organisation, han drev fra en postboks i USA.

En manøvre, der var lige så enkel som den var ulovlig. Men den sikrede Holdt indtægterne fra det amerikanske marked.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Jacob Holdt. Bogmærk permalinket.

Et svar til Dagens Holdt

  1. Pingback: Holdt fonde undersøges ikke | Undskabens Hotel

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s