Fra Congo til Nautilus

Alle, der vægttrænede i 1980’erne, vil kunne huske den store debat om frie vægte – altså vægtstænger og håndvægte – kontra vægttræningsmaskiner. Maskinerne vandt og står i dag i ethvert fitnesscenter.

Manden bag denne teknologiske revolution hed Arthur Jones (1926-2007), en amerikansk forretningsmand og opfinder. I 1960’erne begyndte han at designe de første virkeligt effektive maskiner til at træne helt specifikke muskler. I 1970 grundlagde han firmaet Nautilus, og begyndte at markedsføre, ikke blot sine maskiner, men et sæt af helt nye træningsprincipper kaldet High Intensity Training (HIT).

jones600

Arthur Jones ansatte en række kendte bodybuildere såsom Casey Viator, Boyer Coe, Mike Menzer og Sergio Oliva til at markedsføre Nautilus og HIT. For at holde omkostningerne nede på sine maskiner, søgte Jones at få dem produceret udenfor USA. Han hyrede en britisk forretningsmand i Asien, der skaffede Jones en god aftal med Taiwan, hvor hvor produktionen af Nautilus-maskinerne blev lagt.

Briten John Peters havde fra Singapore tidligere drevet et firma med speciale i kystopmåling. Tidligere endnu havde han fra London drevet et bureau, der hvervede lejesoldater til Biafra-krigen i Nigeria. Peters havde sine akkreditiver i orden. Fra 1964 til 1967 havde den tidligere faldskærmsjæger nemlig tjent i Congo som højt betalt lejesoldat.

Da John Peters i efteråret 1964 meldte sig til tjeneste i Congo, blev han som brite indrulleret i 5 Commando, Mike Hoares senere så berømte enhed. Peters var både frygtløs og hensynsløs i kamp. “He had a reputation as a killer and as a very cold man; he was however equally respected and even more feared”, skrev en journalist.

John Peters blev chef for enheden ‘Force John’, der fungerede som 5 Commandos grenadere. Det var faktisk Peters, der i september 1965 ledte det endelige fremstød som jog “Che” Guevara ud af Congo.

Kort efter Guevaras flugt kuppede general Mobutu sig til magten over Congo. Han jog den populære Moise Tshombe ud af landet og begyndte en stilfærdig udrensning af lejesoldater, der stod Tshombe nær. Prominent blandt disse var Mike Hoare, der havde tjent i 4 Commando under Katangas uafhængighedskrig fire år tidligere.

Da Hoares kontrakt udløb i november 1965, blev han diskret afskediget af Mobutu og forlod Congo. Men inden da overdrog Hoare ved en skrabet ceremoni 5 Commando til John Peters.

JohnPeters

Peters var en ægte professionel og blandede sig ikke i politik. I modsætning til andre enheder forblev 5 Commando derfor loyal mod sin arbejdsgiver og var i 1966 med til at slå et mytteri ledet af lejesoldater ned.

5 Commando blev opløst i foråret 1967 og John Peters vendte hjem til England. Han døde i 1986, ramt af et hjerteslag under en forretningsrejse for Nautilus.

***

Reklamer
Dette indlæg blev udgivet i Afrika. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s