Var Amerikanske Billeder en Aktiv Foranstaltning?

Da man i f.eks. Bent Jensens Ulve, får og vogtere kan læse, at KGB kan have stået bag Jacob Holdts berømte bog Amerikanske Billeder, har jeg kigget lidt nærmere sagen.

Siden Jacob Holdt i 1992 blev afsløret som betalt KGB-kollaboratør, har han forklaret sig med, at han i virkeligheden modarbejdede KGB, fordi han ville støtte den amerikanske præsident Jimmy Carters menneskerettighedspolitik.

Som jeg i et tidligere indlæg har påvist, så var Jacob Holdt, da Amerikanske Billeder udkom i 1977, overhovedet ikke fan af Jimmy Carters menneskerettighedspolitik. Han var tværtimod en ret så hengiven fan af Cubas diktator Fidel Castro, der af al magt modsatte sig netop Carters menneskerettighedspolitik.

Læs Jacob Holdt løj om Carter-støtte.

Jimmy Carter ønskede med sin menneskerettighedspolitik bl.a. at normalisere forholdet til Cuba, men stillede som betingelse, at Castro løslod sine mange politiske fanger, samt at Castro stoppede sin militære oprustning i Afrika. M.h.t. Castros militære eventyr i Afrika, så havde Sovjetunionen – og dermed KGB – bestemt aktier i sagen. Således stod der ved udgangen af 1977 tolv tusinde cubanske tropper i Etiopien under kommando af den sovjettiske general Vasily Petrov.

Set i det lys, så passer originalversionen af Amerikanske Billeder faktisk fint ind i den række af Aktive Foranstaltninger i Danmark, som KGB i 1970’erne foretog for her lokalt at kaste grus i maskineriet for Jimmy Carters menneskerettighedspolitik.

Af andre eksempler kan nævnes det KGB-forfattede klagebrev over menneskerettighederne i USA, som den radikale politiker Meta Ditzel (kodenavn DANA) i 1977 sendte til Carters hustru. Eller, i den mere grove ende af skalaen, udbredelsen et par år senere af KGB-bedraget FM 30-31B, begået i Information af Jørgen Dragsdahl (kodenavn STOT).

Ifølge dobbeltagenten Oleg Gordijevskij, der i årene 1972-77 var afdelingschef i KGB-missionen i København, så havde KGB dog minimal indflydelse på indholdet af Amerikanske Billeder. Det er altså en misforståelse at opfatte bogen i sig selv som en KGB-operation, selv om KGB-stationen i København angiveligt gav Moskva det indtryk.

Dog udelukker Gordijevskij ikke, at Jacob Holdts føringsofficer Nikolaj Gribin kan have bidraget med råd omkring indholdet af Amerikanske Billeder. Tidligere har jeg selv peget på et afsnit, der faktisk meget vel kan være et  konkret stykke Aktiv Foranstaltning i Holdts bog.

Læs Jacob Holdt og Sovjets jøder.

Jeg mere end antydede den gang, at inspirationen til Holdts anti-semittiske svinestreg antageligt kom fra Jørgen Dragsdahl. Men intet udelukker, at det faktisk er KGB’s fingeraftryk som vi her direkte ser i Amerikanske Billeder.

Det kan altså ikke udelukkes, at Jacob Holdts føringsofficer i KGB, Nikolaj Gribin, med forslag, råd og vink kan have præget indholdet af Amerikanske billeder. Men vi ved i dag så meget om bogens tilblivelseshistorien, at det med noget nær garanti kan slås fast, at KGB ikke på nogen måde var drivkraft bag hverken udformning eller udgivelse af Amerikanske Billeder.

I stedet synes sandheden at være, at Jacob Holdts daværende tankegods i virkeligheden flugtede så godt med Sovjets sikkerheds- og udenrigspolitiske interesser, at KGB faktisk ikke behøvede at løfte en finger for at hjælpe ham på gled med sit dystopiske portræt af USA.

Som anti-amerikansk propaganda var Amerikanske Billeder altså højst sandsynligt en hjemmegroet Aktiv Foranstaltning, der som al anden venstrefløjspropaganda  i 1970’erne malede et billede af NATO-søjlen USA som Den Store Satan. Dermed kan vi også svare på, hvorfor Nikolaj Gribin ikke havde nogen problemer med at overbevise sine chefer i Moskva om, at Holdts bog var resultatet af en vellykket KGB-operation. Amerikanske Billeder var en tidstypisk Dansk Foranstaltning ikke væsensforskellig fra KGB’s egne produkter.

***

Dette indlæg blev udgivet i Jacob Holdt, Jørgen Dragsdahl. Bogmærk permalinket.

Et svar til Var Amerikanske Billeder en Aktiv Foranstaltning?

 1. AEC siger:

  Sædvanen tro, så rammer du lige ind i sagens kerne Martin.
  Selv Russerne kan godt lide den gode gamle . Hvorfor ændre, på noget der fungere .. Sådan så de unden tvivl, set Jacob Holdt (J.H) .. Som den store Maxist og ufgudstilbeder, var J.H en naturlig “agent” at sende ud i verden og påvirke.
  Og det må man jo sige er lykkes temmelig godt .. Den status som bogen fik, har virkelig sat spor i mange .. (Forvildede mennesker), men mest af alt .. Røde tosser !!!
  Og man kan ved selvsyn se hvordan folk stadig forsvarer ham .. Helt sikkert folk alla ham selv .. Forleden var en kvinde .. på et af dine opslag .. nærmest ved at græde sig ihjel .. over den kritik som hun oplevede af J.H.
  Men Martin .. Du har hørt mig sige det mange gange, men nu hører du det igen .. BLEV VED .. DU GØR ET MEGA GODT ARBEJDE !!!
  Med national hilsen

  Den store Gobian

  A.D

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s