II. Trusselsbilleder

Nu kan man jo fint forestille sig, at selv om Internationale Socialister ikke blev synderligt omtalt i officielle højreorganer, så var organisationen mere uofficielt kendt i højrekredse. Videre kunne et mål herfor eksempelvis være art og omfang af i form at trusler o.l med mulig højrebaggrund.  mod den trotskistiske gruppe.

Faktisk opfordrede politiet meget tidligt Internationale Socialister til at undersøge netop dette spørgsmål nøje:

Drabsafdelingen bad i går gruppen på cirka 40 medlemmer i Internationale Socialister om at ransage deres hukommelse for trusler: »Vi har bedt dem samles og seriøst gennemgå alle trusler, der er fremsat i form af breve og lignende,« siger [politiinspektør] Bent Hansen.

Jeg ved ikke, hvor seriøst trotskisterne i virkeligheden gik til sagen, men nedenfor følger en række IS-medlemmers udtalelser om emnet til pressen i dagene umiddelbart efter bombeeksplosionen:

Anders Schou, som er med i Internationale Socialisters ledelse, oplyser, at Københavns-kontoret ikke har modtaget trusler fornylig. Derimod har organisationen fået anonyme opringninger med forespørgsler som “går I ind for raceblanding?”
(Berlingske Tidende 17/3)

Jens Loller kan ikke umiddelbart sige, om bevægelsen tidligere har modtaget trusler, men »vi har da sat jerngitter for vinduerne, efter at der blev smidt en brandbombe mod Socialistisk Arbejderpartis kontor for to år siden,« siger han.
(Berlingske Tidende 17/3)

[Ole Mølholm Jensen] afviser, at partiet på det seneste har været udsat for reelle trusler fra højrefløjen, der kunne have advaret mod en bombesprængning. ”Vi får som alle andre trusselsbreve, når vi skriver læserbreve mod racisme og for indvandrerne. Men der har ikke været nogen aktuel trussel.”
(Ekstra Bladet 17/3)

Det socialistiske arbejde har – ifølge bevægelsen – ført til mange trusler mod medlemmerne. »Hver gang vi eksempelvis har skrevet læserbreve mod racismen og Søren Krarup, medfører det trusler fra højrefløjen,« siger Ole Mølholm Nielsen.
(BT 17/3)

Medlemmer af IS bemærker, at formanden for Den Danske Forening, professor Ole Hasselbalch, sidste sommer skrev nogle noter på en liste over sprængstoffer.
(Jyllandsposten 18/3)

Henrich Christensen modtog kort før jul et brev fra danske nynazister med deres politiske program, sendt til til hans private adresse i Brønshøj. Og det blev sagt, at andre medlemmer har fået partiprogrammer eller trusselsbreve fra nazistisk orienterede grupper og Den Danske Forening.
(Jyllandsposten 18/3)

Både I.S. som organisation og Erik Mikkelsen selv har tidligere modtaget trusler fra højre-ekstremister og især fra de danske nazister. Gruppen Foreningen af Fædrelandstrolige lavede engang en løbeseddel med et billede af Erik Mikkelsen på, hvor der stod, “et billede af en landsforræder”.
(BT 18/3)

Weekendavisen har forespurgt, om man kunne få eksempler på trusselsbrevene at se, så læserne kunne se, hvad man udsættes for. Men organisationen har fået så mange, at »vi ikke længere gider gemme dem,« siger cykelmanden. “Det er jo ikke noget særligt, det får vi jo alle sammen”…
(Weekendavisen 20/3)

“Det er sådan lidt af hvert man modtager,” siger Erik Jensen, der er valgt på en indvandrerliste i Ishøj, og medlem af IS. “Det er lige fra pornoblade til dødstrusler. Andre gange har jeg fået tilsendt materiale fra de forskellige højregrupper, der kæmper mod indvandrerne. Det er sådan deres måde at sige: Vi holder øje med dig.”
(Weekendavisen 20/3)

 “Det var svært at vænne sig til,« siger Erik Jensen. Værst var det at modtage materialer fra det danske nazistparti, DNSAP. »Det er jo del af en international organisation med kontakter til andre fascister og til folk, der har gode erfaringer med at bruge vold
(Weekendavisen 20/3)

Det umiddelbart mest slående, syntes jeg, ved ovenstående avisreferater, er de mange fejl og fortielser. Inden vi derfor går videre vil jeg, i bagvendt rækkefølge, lige vifte krudtrøgen væk fra fakta.

  1. DNSAP blev opløst nogenlunde samtidig med, at Internationale Socialister i 1984 blev stiftet.
  2. “Erik Jensen” fra Ishøj er identisk med Erik Mikkelsen, IS’ eneste byrådsmedlem nogensinde.
  3. Weekendavisens “cykelmand” er identisk med IS-medlemmet Jørgen Lund, der er sagens måske mest centrale vidne.
  4. Afdøde Christensen hed i virkeligheden Henrich til fornavn, men skal kort før sin død have ændret det til Henrik.
  5. Ole Mølholms efternavn er Jensen og ikke Nielsen.

Jeg ved naturligvis ikke, hvor mange af disse fejl, der skyldes journalistisk sjusk eller socialistisk lusk. Men det synes at stå fast, at enkelte medlemmer af IS faktisk havde oplevet ubehageligheder i form af anonyme breve o.l. Derimod påstår kun Erik Mikkelsen, at der ligefrem havde været tale om deciderede dødstrusler, og at også partiet IS havde været mål for sådanne.

Hvad skal man mene om Erik Mikkelsens påstande? Tjah, jeg tor såmænd gerne på, at han havde været udsat for ubehageligheder, måske endog trusler. Erik Mikkelsen var en den gang relativ kendt offentlig skikkelse, der i 1989 blev indvalgt i Ishøj byråd for Fælleslisten mod Fremmedhad. Samtidig optrådte han flittigt som talsmand for Ishøjkomiteen mod Fremmedhad; som talsmand for Fællesinitiativet mod Racisme og ved en enkelt lejlighed som medlem af Internationale Socialister.

Erik Mikkelsen blev i november 1990 dømt ved retten i Tåstrup for to tilfælde af injurier. Han havde beskyldt Ishøjs socialdemokratiske borgmester for at være racist, og ved en senere lejlighed også påstået, at Ishøj kommune til en indvandrerkvinde i påstået nød havde meddelt “Ja, du kan komme på kvindehjem og dine børn kan komme på børnehjem.” Erik Mikkelsen ankede sin injuriedom til Østre Landsret, hvor han tre dage efter bombeeksplosionen i Søllerødgade igen blev dømt til at betale 5,000 kroner i bøde og 10,000 kroner i erstatning (ikke ligefrem Mikkelsens uge, kunne skadefro sind måske tænke…)

Samtidig kom det under Søllerødgadesagen frem, at politikere med skarpe holdninger for og imod masseindvandring ofte blev udsat for ubehageligheder i form af bl.a. anonyme smædebreve, også (ofte ubehjælpsomme) dødstrusler. Så alt i alt forekommer det mig sandsynligt, at Erik Mikkelsen personligt havde oplevet ubehageligheder. Men jeg tror selvfølgelig ikke på, han havde hørt fra det hedengange NSDAP. Og jeg tror heller ikke på hans påstand om, at partiet IS havde modtaget trusler.

***

Et svar til II. Trusselsbilleder

  1. Pingback: Monokultur » Martin Kasler om bomben mod/fra Internationale Socialister

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s